Zöldutat kaptak a zöldutak

Zöldutat kaptak a zöldutak

A napokban hallottam egy Zöméstől, hogy Nógrádban Zöldutat kaptak a Zöldutak. Ezt azért meg kell magyaráznom, bár néhány természetszerető, osztálykirándulásokat szervező pedagógus biztosan tudja mit jelent ez a rejtélyesnek tűnő mondat.

A ZöME a 2008 végén megalakult Zöldutak Módszertani Egyesületét jelenti, mely teret biztosít és forrásokat gyűjt egy alulról építkező vidékfejlesztési módszert népszerűsítő és elterjesztő országos hálózat kialakulásához és működéséhez. Feladata szerint a zöldút fejlesztésében szerepet vállaló közösségek számára folyamatos kommunikációs lehetőséget teremt.

A „zöldút” kifejezés az angol Greenways szó átvételével került be a magyar nyelvbe, és mára már fogalommá is vált. Jelentése jóval több a túraúténál. A zöldút jelentése: közösségi programok, környezeti szemléletformálás, örökségvédelem, sportrendezvények, ökoturizmus, vidékfejlesztés, a helyi gazdaság élénkítése, közösségfejlesztés. A zöldutakat helyi közösségek működtetik a környezeti és gazdasági szempontból is fenntartható társadalom kialakítása és az egészséges életmód elterjesztése érdekében.

Ha osztálykirándulásra gondolunk bővebben kell tudni, hogy igazából mit is takar a Zöldút jelentése, mit kínál, mit nyújt a diákoknak. A zöldút mindenki számára nyitva áll és közhasznú, segíti a látogatót abban, hogy a meglátogatott közösséget, régiót, települést és annak értékeit, problémáit, kezdeményezéseit és tevékenységeit valóban megismerje, támogatja a nem motorizált közlekedési módokat és a fenntartható, tudatos turizmust.

 

Több funkciót tölt be egy időben (például közlekedés, környezetvédelem, aktív pihenés, közművelődés stb.), összekapcsolja a településeket, a régiókat és azok lakóit.

Többek között egy lényeges dolgot kell kiemelni a meghatározásból, azt, hogy támogatja a nem motorizált közlekedési módokat. Ez annyit jelent, hogy a látogatók, köztük a diákok sétálnak, hegyet másznak, lóra, csacsira, vagy kerékpárra ülnek, megtanulják a növények nevét, megismerik az erdei- és háziállatok életét, és bepillantanak a régi mesterségek alkotóinak munkájába.

Jeles zöldnapok is szerepelnek a naptárban, felhívják a figyelmet arra, hogy az emberiség nem bölcsen gazdálkodik erőforrásaival. A diákok részt vehetnek például az ózonvédelmi, a takarítási és az autómentes világnapokon.

Nógrád megyében – ahol az első mondatban írtak szerint zöldutat kaptak a zöldutak – a Cserhát Natúrpark Zöldút hálózat túraútvonala a közel 260 km hosszú útvonal a Palócföld aprófalvas vidék mintegy 22 települését kapcsolja össze. A kialakított zöldutak a gyalogosok, kerékpárosok, lovasok, mozgáskorlátozottak számára elérhető útvonal.

Nógrádban foglalkoznak a hagyományos gazdálkodás-gyümölcsészet feltárásával, a hagyományos mesterségekkel, közösségi akciókat szerveznek, amelyben szerepel a kosárfonás, a vesszőfonás, túravezetőket is képeznek.  Évek hosszú során egyre több község kapcsolódik kezdeményezésükhöz, és számtalan osztálykiránduláson ismerkedhetnek meg a diákok Nógrád megye természeti szépségeivel.