RepTár

Több mint húszezer látogatója volt a szolnoki RepTárnak három hónap alatt

Szolnokon Közép-Kelet-Európában egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhelyet hoztak létre 4 500 m2 fedett kiállítótérrel, mintegy 60 000 m2 alapterületen. A Szolnoki Interaktív Repülőmúzeum szeptemberi átadása után alig egy hónappal már tízezredik látogatóját köszöntötte, november végéig pedig több mint húszezren keresték fel a létesítményt, amely 2016-ban az Év turisztikai attrakciója lett.

A RepTárra többen érkeztek Kecskemétről, Hatvanból, Nyíregyházáról, Budapestről és Győrből, és a „hazaiak” körében is népszerű lett a RepTár, az összes látogató huszada helybéli. Szép számmal látogattak el ide Lengyelországból, Belgiumból és Angliából. A hírek szerint a legmesszebbről egy argentin vadászpilóta érkezett.

Szolnok város “turisztikai mágnesének” nevezik a RepTárat, amelyhez sok más fejlesztés is kötődik. Nemcsak turisztikai feladatot teljesítenek, de jótékonykodnak is, a RepTár a december 10-én értékesített belépőkből befolyó összeg 75 százalékát ajánlják fel az Én is vagyok! Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesülete számára egy akadálymenetesített kisbusz vásárlásához nyújtottak segítséget.

Az első időszaki kiállítás a város repüléstörténetének 105 évét mutatja be. Az évforduló tiszteletére egy három helikopterből álló kötelék repült át Szolnok város repüléstörténeti helyszínei felett.

 

A kiállított tárgyak között muzeális értékű hadirepülőgépek, helikopterek, haditechnikai eszközök éppúgy megtalálhatók, mint a hajtóműmodellek, és a hazai repüléstörténet egyéb relikviái. A nemzetközileg is jegyzett katonai repülőgép-gyűjtemény, melyet eddig a Szolnoki Repüléstörténeti Kiállítóhelyen látogathatott a közönség, új darabokkal kiegészülve költözött a RepTárba.

Azok a látogatók, akik a veterán motorok és autók restaurálására kíváncsiak, szívesen megállnak majd a RepTár Restaurátor Műhelyénél, melynek üvegfalán át megfigyelhetik a műszaki felújítás aprólékos munkáját. A RepTárban a kiállított tárgyakra gondos kezek vigyáznak, a motorok, repülőgépek és egyéb eszközök felújítása folyamatosan zajlik.

 

A kiállított repülő szerkezeteken túl, melyek közül többnek a botkormánya mögé is beülhetünk, sok érdekesség várja a látogatót: hajtóművek, légvédelmi eszközök, különböző relikviák segítenek megismerni a magyar repülés történetét. A haditechnika iránt érdeklődők örömére minden repülőgépet, helikoptert részletes specifikációval mutatnak be.

A RepTár akadálypályáján kicsik és nagyok is játszhatnak. A gyakorlottabbak az extrém sportokban sorra vehetik a felnőtt játékokat, van mászófal, kötélpálya, a merészebbek akár átlendülhetnek a Tisza fölött. Még a balesettől se kell élni, mert óvnak minket a beülők, hevederek, karabinerek, és a sisak.

SONY DSC

Aki egy kis pihenésre vágyik, de közben szórakozna is, az üljön be a RepTár 4D mozitermében a Hangárépület galériáján. A régi repülők közt nézhetjük az archív felvételeket, melyek a repülés hőskorát örökítették meg.

Az év elején már tervezhetik a pedagógusok a látogatást ide, kiváló alkalom osztálykirándulásra, a gyerekek mindig kíváncsiak a repülésre, a repülőgépekre, akár fél napra is leköti őket a múzeum.