Történelemóra és múzeumpedagógiai foglakozások várakban

Történelemóra és múzeumpedagógiai foglakozások várakban

Megújulnak a magyar várak és kastélyok

A hazai kastélyokba, várakba, kihelyezett történelem és múzeumpedagógiai órákat tartanak, megismerkedhetnek a diákok a régmúlt idők híres családjainak történetével. A várakat, vagy kastélyokat általában szép, magas és védett helyekre építették. Múzeumaikban járva a múlt idők emlékeit idézzük fel, legendákat suttog a szél, elképzelünk régi csatákat, csattognak a kardok, vitézek hanyatlanak, és királyokat koronáznak a falak között.

Számtalan vár olyan rossz állapotban van, hogy csak romjai látszanak. Éppen a helyzetet javítandó, két éve Nemzeti Várprogram indult el, amelynek keretében országszerte 31 várat teljesen, vagy részlegesen felújítanak, ezen belül 17 helyszínen komplex fejlesztés valósul meg a 2015-2020 közötti időszakban.

Az uniós és állami forrásból finanszírozott várprogram 2016-ban kezdődő, 4,5 milliárd forintos első ütemében a diósgyőri, az egri, a kisvárdai és a sümegi vár fejlesztése valósul meg.

Diósgyőri vár

A Diósgyőri vár látnivalói közt kiemelkedik Közép-Európa legnagyobb lovagterme, Nagy Lajos király itt ünnepelte lengyel királlyá koronázását, a Szent Hedvig várkápolna és a királynéi hálóterem is rejt érdekességeket. A Lovagi Tornák Terén közösségi rendezvényeket tartanak. Van íjászda, és fémműves műhely is, ahol a vállalkozó kedvűek betekintést nyerhetnek a láncfátyol és a láncing készítésének titkaiba, a szemek hajtogatásától azok összefűzéséig, a kovácsmesterrel pedig saját szerencsepatkójukat is elkészíthetik.

 

Egri vár

Az Egri vár felújítása folyamatos. Sor kerül a palotaudvar, a Püspöki-palota és a vár északi részének felújítására is. Céljuk, hogy a Dobó-korabeli, 16. századi állapotok idézzék meg. A diákok körében az Egri csillagok olvasása után talán a legkedveltebb vár, már megtekinthetik a felújított kazamatákat, várfal alatti folyosókat. A kazamatában új kiállítás nyílt, a várépítészetet és a várharcot bemutató kiállítótér számos újdonsággal várja a látogatókat.

 

Kisvárdai vár

A Kisvárdai vár napjainkra nemcsak a város, hanem a térség kulturális központjává vált. Nyaranta itt rendezik meg a Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválját, illetve rendszeresen rendeznek a várban színházi előadásokat, illetve koncerteket. Az itt kialakított szabadidős központ, szálloda, motel, fürdő, lovarda együttesen szolgálja az idelátogató turisták kényelmét.

 

 

Sümegi vár

A Sümegi vár tavasszal megelevenedik, izgalmas középkori időutazásra várják a diákokat. A programot speciálisan diákcsoportok részére állították össze, így a gyermekek játszva, élő történelemóra keretein belül szórakoztató módon szerezhetnek ismereteket múltunkról, bepillantást nyerhetnek egy középkori vár mindennapi életébe. Az élménypark, valamint a Vár, a Várcsárda, az istállók, az állatsimogató, a Nagy Lovagterem, a Lovagi Aréna felejthetetlen élményt nyújt a gyerekeknek.

A tervek szerint 2017 végén, 2018 elején induló, 8,5 milliárd forint költségvetésű harmadik ütem keretében további 14 helyszínen: Ónod, Sirok, Esztergom, Nógrád, Szigliget és Hollókő várainál, valamint a regéci várnál, a sárospataki Rákóczi-várnál, a szögligeti Szádvárnál, Drégelypalánkon Drégely váránál, a kereki Fejérkő váránál, a sárvári Nádasdy-várnál, a döbröntei Szarvaskő váránál, továbbá Gyulakeszin Csobánc váránál valósulnak meg állagmegóvási, rekonstrukciós, illetve turisztikai fejlesztési munkálatok.