Táborok, ifjúsági szállások,falusi szálláshelyek

Táborok, ifjúsági szállások,falusi szálláshelyek

Vitán felül áll, hogy az egynapos osztálykirándulásokat könnyebb megszervezni, mint a többnaposakat. Más a felkészülés is, a szervezésre több idő, energia és ember kell. Vannak olyan iskolák, ahol szülőket is bevonnak a tervezésbe, vagy egymás között cserélnek eszmét, és jól teszik, mert kevesen tudják, hogy milyen sokféle szállást lehet foglalni a kirándulásra, vagy táborozásra.

Rögtön azt kell tisztázni, hogy hány gyermekkel indulunk neki, mert az egyes szállás típusoknál eltérő a befogadó létszám, pl. falusi szálláshelyek maximum 16 férőhelyesek lehetnek. Utána azt kell tisztázni, milyen minőségű legyen az a szállás, mit akarunk a gyerekeknek megmutatni, milyen messze legyen az iskolától, vagy a lakhelytől a vendégház, és annak a környékén milyen érdekességet tudunk megmutatni a nebulóknak.

A magyarországi turizmus vonzóvá tételéhez elengedhetetlen a minőség biztosítása, és egyre több olyan szolgáltatás minősítteti magát, amely a fiatal utazókra számít, az ifjúságot célozza meg. A szálláshelyek, fürdők, vízi megállóhelyek szolgáltatási színvonal szerinti megkülönböztetésének egyik eszköze a tanúsító védjegy, ami nem kötelező és nem kizárólagos, ugyanakkor elősegíti a jó és megbízható minőségű szolgáltatók pozitív megkülönböztetését és megkönnyíti a döntést.

Az ifjúsági szállásoknak is megszületett a hátizsákokkal jelölt Nemzeti Tanúsító Védjegye. Hat évvel ezelőtti statisztika szerint ilyen szálláshelyeket 900 szolgáltató kínál. Az alapkövetelmények közé tartozik például, hogy legyen közösségi térként működő társalgó- étkező, ivóvíz minőségű hideg-meleg víz; kategóriánként változó követelmény például a szobák mérete, a szobák fűtésének szabályozhatósága vagy a zuhanyzók, mosdók, illemhelyek száma és felszereltsége.

 

Itt kereshetünk jó ifjúsági szálláshelyet és programokat: Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetségének (MISZSZ) http://www.miszsz.hu/

Kempingek esetében segítséget nyújt a választásban a Magyar Kempingek Szakmai Szövetsége is. http://www.camping.hu/

Ezt követi a jurtasátras megoldás, amelynek külön hangulata van, ilyet találunk Hosszúhetényben a Zengőszív jurtaszálláson , a kínálat: íjászat, erdőjárás, kézműves foglalkozások, kalandpark. Márokföldön, az Őrvidéken három jurta 8-10 gyermek elhelyezkedésére nyújt lehetőséget, de aki kényelmesebben akar aludni, az válassza a faluházat.

 

Ejtsünk szót a falusi turizmusról is, a napraforgós védjeggyel ellátott házak garantálják a minőséget. A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége napraforgó védjeggyel jelzi a szállások minőségét. A választásban segít, hogy 2011 óta már a falusi vendégházakat is ellátt
ák védjeggyel, vagyis napraforgókkal jelzik, milyen komfort vár ránk,amelyek száma már több,mint 1500. A FATOSZ nem a főváros távolságától függően tünteti fel a portákat, hanem régiónként. www.fatosz.eu

Nálunk az alábbi szálláshelyek közül választhat:
 Jurta tábor Cserkeszőlő

 

 JEKA szálláshelyek

 

Krónikás Park Fogadó

 

 Sárréti Pegazus Lovarda és Vendégház

 

 Szanticska

 

Rétespajta és Apartmanház, Neszmély

Bővebben: