Szállásfoglalási kisokos – nem csak osztálykirándulásokra

Szállásfoglalási kisokos – nem csak osztálykirándulásokra

Vannak akik élvezik és szeretik, vannak, akiknek az év mélypontja. Amennyiben gyermekeknek, osztályoknak, társaságoknak foglalunk szállást, szervezünk utakat, érdemes tisztában lenni a foglalás sajátosságaival, a jogainkkal, hiszen már nem csak egy-két ember, hanem egy csoport élménye/pénze forog kockán.

Mit is foglalunk?

Fontos tudni, hogy nem mindegy, hogy csupán szállást foglalunk, vagy utazási csomagot rendelünk meg. A két különböző esetben ugyanis eltérő jogaink és kötelezettségeink vannak. Amennyiben szállást foglalunk, akkor egyszerűen azok a feltételek érvényesek a megegyezésünkre, amelyekben megegyeztünk. Ha nem kért a szállásadó foglalót, csak előleget, és nem tájékoztatott a lemondás feltételeiről, akkor akár 2 nappal indulás előtt is lemondhatjuk a szállást, következmények nélkül. A foglalási feltételek megtalálhatóak egy korrekt szállás honlapján, a szálláshelyen, de szerződéskötéskor illik azokat megküldeni elektronikus levélben vagy más módon is, hogy a szállásfoglaló tisztában lehessen velük. A meg nem küldött, be nem mutatott szerződési feltételek semmisek, azokat nem kell betartani. De fontos, hogy szerződésnek számít az e-mailben küldött 5 sor is, ha az a szállásfoglalás feltételeit tartalmazza.

Amennyiben a szállás mellé más szolgáltatást is foglalunk (étkezés, foglalkoztató vagy kulturális program, idegenvezetés) és ezeket 24 óránál hosszabb időtávra, gey csomagárban adja el nekünk egy utazásszervező, utazási csomagról beszélünk, melyre külön jogszabály vonatkozik. Utazási szerződést csak írásban lehet kötni, azaz egy telefonos egyeztetés alapján nem jöhet létre ilyen szerződés. Utazási szerződés esetén a már lefoglalt szállást és egyéb szolgáltatást csak komoly megkötések (bánatpénz kifizetése) mellett tudjuk lemondani, hacsak nem a szolgáltató változtatta meg a feltételeket, így emelte az árat, vagy foglalta más helyre át a szállást, az utazási időpontot.

A szállás díja

 

Az általános fogyasztóvédelmi elvárás egy szállás díjával kapcsolatban, hogy azok egyértelműen kerüljenek feltüntetésre. Kiírhatják az árat forintban szoba/nap, illetve fő/éj formában is, azaz meg kell határozni az időszakot és a személy, vagy szobaszámot. Fontos, hogy Magyarországon nem szabályos a nem forintban megadott ár (Euro, dollár, stb.).

Kiemelten kell figyelni ugyanakkor a szálláshelyeken fizetendő idegenforgalmi adó feltüntetésre. Általánosságban elmondható, hogy a felnőttek kell, hogy fizessék az IFA-t, ám egyes helyeken előfordulhat, hogy azt már 14 éves kor felett is felszámolják az önkormányzat rendelete alapján. Minden esetben igaz ugyanakkor, hogy az IFA összegét a szállásadó nem köteles beépíteni a szállás díjába, azt külön is felszámíthatja, de előzetesen mindenképp köteles tájékoztatni a fizetési kötelezettségről és az adó mértékéről. Egyéb adó (pl.: ÁFA) csak a szállás díjába beépítve szedhető be.

Előleg, foglaló, kötbér, bánatpénz

Ezek a fogalmak szinte mindenkiben kavarodást okoznak – sajnos még a szállásadók jelentős része sincsen velük tisztában. A szállásadó részéről jogos igény, hogy a szállás lefoglalásakor valamilyen anyagi biztosítékot kapjon arra vonatkozóan, hogy a csoport tényleg megérkezik. A megfelelő biztosíték egyben minket is véd: a szállásadó sem tudja visszamondani a foglalást, csak komoly következményekkel. Bár sokan másképp gondolják, de az előleg igazából semmit sem biztosít. Jogi szempontból az előleg csupán a vételár első részlete, így lemondás esetén visszajár, hacsak külön szerződésben ettől eltérően nem állapodtak meg a felek. A leginkább gyakori, erőteljes eszköz a foglaló. Fontos, hogy érvényesen csak írásban köthető ki foglaló, ha a felek nem írták alá a foglaló átvételéről szóló elismervényt, az átadott összeg előlegnek minősülhet. Foglaló esetében tisztességgel legfeljebb a teljes díj 1/3-a köthető ki. A foglaló azt a felet bünteti, aki a szerződést felborítja: ha változatlan állapotok mellett felmondjuk a szerződést, a foglaló a szállásadónál marad. Ha ő szeretne változtatni az eredeti feltételeken, akkor nekünk a befizetett foglaló kétszerese jár vissza.

Fontos részlet, hogy a foglalón felül is megállapodhatnak a felek bánatpénz, vagy kötbér kifizetésében, amennyiben a szállásfoglaló felmondja a korábban megkötött szerződést. Ez a bánatpénz utólagosan is követelhető.

A foglalás helyes menete

Mivel a szálláshely-kínálat Magyarországon még ifjúsági szálláshelyek tekintetében is igen bő, érdemes alaposan körülnézni, mielőtt foglalunk. Elsőre persze mindenkinek az ár jut eszébe, mint alapvető összehasonlítási szempont, ám sok más erősen befolyásolhatja egy szálláshely értékét, használhatóságát.

Az egyik első kérdés a megközelíthetőség. A legközelebbi vasútállomástól és buszmegállótól több kilométeres távolság kisebbeknek kemény túra lehet, főleg egy több napos túra esetén a zsákokkal, csomagokkal. Vannak szálláshelyek, amelyek segítenek a csomagok, vagy akár a gyerekek szállításában, ha előre szólunk, érdeklődjünk, rögzítsük ezt előre. A minden településtől távoli szálláshely hordoz magában még kockázatot, mégpedig a sürgős esetben el nem érhető orvosi rendelő, gyógyszertár, vagy akár egyszerű bolt problémáját. Lehet olcsó egy „pusztaközepi” szállás, de ha baj esetén egyedül maradunk, hiába spóroltunk a gyermekeknek.

Az elhelyezkedés az étkezés szempontjából is kiemelkedően fontos. Ha távol vagyunk minden olyan településtől, ahol nyitva tartó üzlet van, érdemes étkezést (meleg-hideg) rendelnünk. Az étkezés megrendelésekor figyeljünk a speciális étkezési igényű gyermekekre (allergia, intolerancia, stb.), az előzetesen begyűjtött igényeknek megfelelő menüvariációkat előzetes kérésre szívesen elkészítik nekünk.

Ilyen fontos kérdés ifjúsági szálláshely esetén a vizes helységek száma, állapota. Ne foglaljunk le olyan szálláshelyet, ahol legalább a vizes helységek, fürdőszobák, illetve a szobák állapotát képen nem tudtuk leellenőrizni. Érdemes pontosan tájékozódnunk arról, hogy hány zuhanyzóhely van, nehogy az esti program nagy része a fürdés megszervezése és lebonyolítása legyen. Érdemes végiggondolni, hogy megfelelő-e nekünk egy olyan szálláshely, ahol a vizesblokk csak gyalog, a szobáktól távolabb érhető el. A tanári, kísérői felelősség mindig felvetődik, ha a gyermekeket uszodával ellátott szálláshelyre visszük, érdemes átgondolni, milyen kockázatot vállalunk egy úszómedencével.

A szálláshely fontos ármeghatározó tényezője az is, hogy vajon ágyneművel, vagy anélkül kínálják-e a szolgáltatást. Nyilván olcsóbb ágynemű nélkül, és talán hálózsákkal még nagyobb élmény is lehet egy utazás, ám sok gyermek és szülő számára nagy kihívást jelent a csomag helyes összerakása – egy nagyobb méretű hálózsák komoly gondokat jelenthet – különösen ha csak gyalog érhető el a szállás.

Panaszok

Ha valami nem úgy teljesült, ahogyan azt megígérték, ne féljünk reklamálni. Szóban, írásban egyaránt van erre lehetőségünk, ha pedig nem tudunk
megegyezni, a megyei békéltető testületek utólagosan eljárhatnak a két fél vitájának rendezésében, ingyenesen.

Siklósi Máté

fogyasztóvédelmi tanácsadó