Parapark a Strázsa Tanyán

Parapark a Strázsa Tanyán

A Strázsa Tanya a Kiskunságban, Szabadszállástól csupán néhány kilométerre található. Nevét a közeli, 125 méter magas Strázsa „hegyről” kapta.

A tanyához tartozó hathektáros terület nagy része erdő, de az erdő közepén található lovas-, röplabda- és kuglipálya is. A fenyőerdő a homokozóban játszó gyermekeket védi az erős napsugárzástól, míg a borospince a hűsölni vágyó felnőttek számára nyújt biztos védelmet.   Egy olyan társadalmi vállalkozásról van szó, mely bevételét a Vendégház működtetéséből szerzi, majd a profit jelentős részét a térség megváltozott munkaképességű, elsősorban értelmi fogyatékossággal élő emberek segítésére fordítja.

A Strázsa Tanyának egészen különleges, megnyugtató hangulata van, mely köszönhető többek közt a tanya otthonteremtő hagyományos építészeti megoldásainak, s a hely nyújtotta különleges szolgáltatásoknak. A közvetlen kapcsolatteremtésnek oka minden bizonnyal, az is, hogy az itt dolgozó emberek, mintha valamennyien pszichológusok lennének, értenek az ép és sérült, fiatalok és idősebbek nyelvén is.

Elsőként említsük meg a ParaParkot, amely látszólag csupán egy akadálymentes játszótér, melynek tervezésekor figyelembe vették a különböző fogyatékossággal élő gyermekek igényeit is, ez a „specialitás” azonban a szellemileg és fizikailag ép gyermekeket sem akadályozza abban, hogy önfeledten játszhassanak itt akár egész nap. Sőt, a tapasztalatok szerint az együtt játszás közelebb hozza egymáshoz a gyerekeket, segíti az elfogadást, a megértést, a barátságot.

Tudjuk, hogy bizonyos életkor alatt a gyerekekben még nincsenek előítéletek, s ha már a felnőtt társadalom már mégis „megfertőzte” néhányukat, a személyes találkozások hatására képesek túltenni magukat a rossz beidegződéseken. A spontán találkozások mellett a drámapedagógiai módszerekre épülő  érzékenyítő programok segítika másság megismerését, és az el- illetve befogadást.

A ParaPark az Auchan az Ifjúságért Alapítvány támogatásával valósult meg, a projekt Párizsban nemzetközi különdíjat kapott.

A szociális szövetkezet társadalmi vállalása, hogy támogatja a fiatal felnőtt értelmi fogyatékossággal élők foglalkoztatását, bevezeti őket a munka világába. Számos alkalmazottjuk származik ebből a körből, s valamennyien megállják a helyüket.

A fiatalok feladatai közé tartozik – többek közt – az állatsimogató rendben tartása, az állatok etetése és gondozása. A vendégek a lovaktól és pónilovaktól kezdve a birkákig, a kecskéktől a tyúkokig, a macskáktól a kutyákig szinte minden háziállatot megismerhetnek. Ráadásul, mivel az állatok hozzászoktak az ember közelségéhez, végtelenül kezesek, szerethetők is.

Az értelmi fogyatékossággal élő fiatalok többsége – foglalkoztatásukat megelőzően – a szövetkezet által kidolgozott képzési programon vett részt. A munkavégzés mellett az önálló élet, a lakhatás, a szabadidő hasznos eltöltése és társadalmi ismeretek is részei a felkészítésnek.

A szövetkezet 2016-ban elnyerte a “Legjobb Közösségi Társadalmi Vállalkozás – Hozzáadott Helyi Érték Díj”- at, és bekerült a visegrádi országok szociális farm jó gyakorlatainak gyűjteményébe is. Így, ez a különleges társadalmi vállalkozás, nyugodtan mondhatjuk, immár nemzetközi hírű.

A Strázsa Tanya vezetőinek hite szerint a humanitárius cél megvalósulását a befektetett tőke mellett a befektetett szeretet teszi lehetővé. Ez az ott dolgozó felnőttek jelmondata.