Ökotudatos fogyasztó formálása

Ökotudatos fogyasztó formálása

Az ökotudatos fogyasztó formálása már gyermekkorban el kell, hogy kezdődjön és erre számos hasznos európai példa áll rendelkezésünkre. Ennek tükrében szeretnénk olyan programokat kínálni, amely természetes, ökológiai környezetben mutatná be a gazdálkodást, a kézműves foglalkozást és a mindezzel harmóniában élő természeti tájat a fiatal generáció számára.


A Homokhátság buckái között megbúvó napsárga tanya, a Kujáni Tanya ( www.kujani.hu) várja a fáradt vándorokat már évtizedek óta a Kecskemétet és Lajosmizsét összekötő sóhordó út mentén.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az egykori kúria, az akácos erdő, a kicsiny halas tó és a természet hasznos élőszervezeteivel egyensúlyban élő gyümölcsös egy különleges sétára hívja a látogatókat, amely gyermekeknek, kertszeretőknek és szakembereknek egyaránt kínál programot a „Szél Hangjai Tanösvényen”.

A túra egyes állomásai bemutatják a Kiskunság sajátos klímájára jellemző flórát és faunát, amely hosszú évszázadok óta megbonthatatlan szövetségben él egymással.

 

A „Szél Hangjai Tanösvény” közel 6000 növényfajnak ad otthont, melyek ma is őrzik az ősi gyepek, homoki erdők emlékeit. a természetes flóra és fauna mellett a „Csigatúra” állomásain megtekinthetőek egyes kultúrfajok is, mint a szőlő ültetvény, a mosolygó barack és a pirosló cseresznye. Érdemes megismerni, hogyan válik a mosolygós sárgabarack aranyló lekvárrá, és hogyan lesz a bíborló meggyből ínycsiklandó gyümölcslé. A „Szél Hangjai Tanösvényen” sétálva meghallgatható a réti csenkeszek suttogása, az akácfa virágok összecsendülése, az árvalányhaj szégyenlős susogása valamint az állatvilág képviselőinek a füles bagoly kuvikolása, a varangyok kuruttyolása és sünök horkolása.

A Rendek Tanya ( www.biotanya.hu)  negyed százada termelő és szellemi műhelye a hagyományos, teljes körű gazdálkodásnak és oktatásnak, amit elsőként kezdett el az
országban. Hasonló szellemiségű tagsággal alakult meg a Kiskunsági Hagyományőrző, Kézműves és Turisztikai Egyesület a Rendek Tanyán. A közel 20 hektáros gazdaságban őshonos növények termesztése, feldolgozása és régi magyar fajta állatok tartása folyik ellenőrzött ökológiai gazdálkodással. A gazdaság családi összefogással és sokrétű együttműködéssel tudja magát ma is életben tartani. A hagyományos termelési és tartósítási eljárások, étkezési szokások, népi gyógyászat, népi építészet, lélekápolás az egészségnek szerves része.

A „Szél Hang jai Tanösvény” egy lehetőséget kínál a vendégeknek, a szél által alakított dűnékben taposhatnak, szabadon engedhetik a városban beszorított gondolataikat. Megpihenve kóstolhatják a látogatók a Kiskunság különleges, régi ízvilágát a helyben termelt biológiai sokféleségből.