Ökonap farmerben

Ökonap farmerben


Hogyan kapcsolódhat össze – a környezettudatosság mentén – egy kisvállalkozás és egy iskola? Miként tudják segíteni, sőt inspirálni egymást?

A Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium és a farmer ruhadarabok újrahasznosításával foglalkozó Réthy Fashion kapcsolata 2014-ben kezdődött. Akkor kereste fel az iskola vezetőségét Réti Éva, a Réthy Fashion alapítója és tervezője a farmergyűjtés gondolatával. Hiszen a régi, megunt, szakadt, kidobásra ítélt farmerek újrahasznosításával foglalkozó vállalkozásnak alapanyagra volt szüksége, és mi is lehetne jobb terep e célra, mint egy oktatási intézmény, növésben lévő gyerekekkel? Az iskola nyitott volt az ötletre, olyannyira, hogy végül egy teljes Ökonapot dolgoztak ki közösen. Ez a félév utolsó napján került megvalósításra, amikor már egyébként sincs tanítás. Délelőtt a kicsiknek kézműves foglalkozást, a nagyoknak meghívott szakértők előadásokat tartottak az újrahasználat és -hasznosítás jelentőségéről.

A nap második felében került sor a Réthy Fashion által újraálmodott ruhákat felvonultató divatbemutatóra, amelynek nemcsak nézői, hanem résztvevői is a diákok voltak, sőt még néhány tanár is végigsétált a kifutón. A zajos siker nem maradt el!

Az Ökonapot több más, a Réthy Fashion-höz köthető program egészítette ki.

Ilyen volt a farmergyűjtési akció, amit a cég azóta több iskolában megrendezett, ám sehol sem hozott olyan jó eredményeket, mint a Benkőben. 2014-ben 855, míg a következő évben 654 db farmer ruhadarabot gyűjtöttek össze a tanulók. Az eredményhirdetésre és díjátadásra – mert a legtöbb farmert gyűjtő osztály múzeumbelépőt kapott – a divatbemutató előtt került sor.

Ugyancsak az Ökonaphoz kapcsolódott a Réti Éva által megálmodott “Farmermánia” kiállítás is, amely látványos tárgyi és ismeretterjesztő elemekből áll. Amellett, hogy megismerhető általa a világ legnépszerűbb anyagának, a farmernek a története, sok érdekesség is kiderül róla, valamint a készítésével járó környezeti ártalmakra is felhívja a figyelmet. És abból, sajnos jócskán akad!
Évente kb. 1 milliárd farmert dobnak ki a világon és 5 milliárd darabot állítanak elő. Ehhez a mennyiséghez 25 billió liter víz szükséges. Miért? Az anyag gyapotból készül, ami egy rendkívül vízigényes növény. 1 kg gyapot előállításához 7000 l vízre van szükség, nem beszélve a gyártásról, koptatásról, szállításról, ami mind-mind energiát igényel és üvegházhatást fokozó károsanyag-kibocsátást eredményez.

Mi a megoldás? A farmer azért válhatott ennyire népszerű ruhadarabbá, mert strapabíró, kiiktatása ezért nem lenne célszerű. Amit viszont tehetünk, az az, hogy az anyagot minél tovább körforgásban tartjuk és elhasználódása után nem a kommunális hulladéklerakóba tesszük, hanem szelektíven gyűjtjük, vagy leadjuk egy farmergyűjtő ponton.


A Réthy Fashion nemcsak új ruhákat, hanem ékszereket, táskákat, bútorokat, faliszőnyegeket, sőt, még cipőket is készít a farmerből, így hosszabbítva meg az értékes anyag élettartamát.

Az első alkalommal még csak néhány hétig látható kiállítást 2015 őszén a teljes tanévre megkapta az iskola.

A Réthy Fashion és a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium együttműködése szép példája annak, hogyan adhat egy vállalkozás – amelynek tevékenysége kapcsolódik a környezet védelméhez – egyszerre tudást és élményt a diákoknak.