Történelmi körutazás a Felvidéken - A felejthetetlen élményekért

Komárom, Gúta, Nyitra, Selmecbánya, Trencsén, Pozsony, Dévény, Dunaszerdahely

A kirándulazosztaly.hu csapata, mint az osztálykirándulások specialistája kézzel fogható élményeket és tartalmas kikapcsolódást kínál show more

Nagyszombati kerület (Szlovákia)

Történelmi körutazás a Felvidéken

0

Történelmi körutazás a Felvidéken

(4 nap, 3 éjszaka)

Szállás:

1-1 éj Alsóbodokon, Trencsénben, Diószegen

Finanszírozás:

a pályázat az utazást, szállást, étkezést, belépődíjakat és 3 fő kísérőtanár munkadíját támogatja. Nem támogatja az idegenvezető díját és költségeit (általában 100 EUR/nap + szállás, étkezés). Ezt a költséget – ha igénylik – a csoportnak kell állnia.

Önrész:

0 Ft, minimum 38 fő esetén.  (nem budapesti indulás esetén egyeztetés szükséges)

3 fő kísérőtanár napidíja:

15.000 Ft/fő/nap

Projektvezető tiszteletdíja:

Ellenérték fejében, megbízási szerződés keretében a kijelölt pedagógussal

Szolgáltatásaink:

Ingyenes pályázatírást, programtervezést, utazásszervezést, tankerülettel, centrummal egyeztetéseket, pénzügyi és szakmai beszámolók elkészítését utazási irodánk teljes körűen végezi

Díjazásunk:

Pályázatírási, utazásszervezési munkadíjunkat a pályázatból gazdálkodjuk ki, az iskolának nincs fizetési kötelezettsége

PROGRAM LEÍRÁS

1. nap:     Komárom - Gúta - Deáki - Zoboralja

Kora reggeli indulást követően első állomásunk a Komárom határon túli részén található történelmi belváros. Sétánkat a várnál kezdjük, amely hajdan a legnagyobb erődrendszer központja volt Közép-Európában. Kívülről az I- Lipót idején épült Újvár-nevű részét nézzük meg. 

Ezt követően besétálunk a festői belvárosba, a Klapka térre, ahol megkoszorúzzuk a tábornok szobrát, majd megnézzük a városházát, a Zichy palotát, a Tiszti pavilont, majd kis kört teszünk az Európa udvarban. Itt felkeressük a történelmi személyiségek szobrait, majd megtekintjük a szent András templomot, a Kultúrpalotát,  a Jókai színházat és Jókai szobrát. Elhaladunk a Felvidék magyar egyeteme, a Selye János Egyetem előtt is.

Utunkat Gútán folytatjuk, ahol megnézzük a Gútai Vízimalmot és Múzeumot, amely emléket állít Csallóköz ősi molnármesterségének és népi kultúrájának. Itt megnézzük a Duna utolsó úszó hajómalmát. A deáki római katolikus templom a 13. századból származik, de magába foglalja a 11. században épített Szent István-kápolnát is. Itt használták a Halotti beszédet tartalmazó kódexet, melynek irodalmi fontosságát felidézzük.

Innen Zoboraljára, az „egyedül álló” történelmi tájegységre látogatunk. A 13 Árpád-kori falu a legészakibb, még összefüggő magyar nyelvsziget a Kárpát-medencében. Az itteni közösség elszigeteltségében megőrizte ősi kultúráját, népviseletét, hagyományait. Kodály Zoltán is több alkalommal ellátogatott ide, összesen 947 népdalt jegyzett le;  közülük a legismertebbet, az "A csitári hegyek alatt" címűt közösen elénekeljük. A Zobor-hegy lábánál fekvő falvak ma is hűen őrzik néphagyományukat. A Zsérei Tájház és Falumúzeum kiállításán keresztül ismerkedünk meg  Zoboralja népviseletével, valamint a régi hagyományokon alapuló népszokásaival.

 

2. nap:     Nyitra - Bajmóc - Trencsén

Első úti célunk Nyitra, ahol megtekintjük az Alsóvárat, majd a Felsővárat, ahol a Püspöki Székesegyház található. A székesegyház főoltárát Szent István és Szent László szobrai díszítik. Itt egy rendhagyó történelem óra keretében megemlékezünk Szent István és Szent László történelmi szerepéről. A belvárosi sétánk során megismerkedünk a helyi magyar vonatkozású építészeti emlékekkel.

A Felvidék leglátványosabb várkastélya a romatikus stílusban épült Bajmóci várkastély. A középkori lovagi vár fontosságát jól mutatja, hogy a leghíresebb  nemesi családok birtokolták. A királyi birtokban lévő vár idővel Csák Máté kezébe került, majd visszakerült a korona alá, hogy aztán később Corvin János, 1527-ben pedig a Thurzó család tulajdonába kerüljön. A várkastély bejárata előtt áll Mátyás király híres, kb. 12,5 m kerületű hatszáz éves bajmóci hársfája. A várat 1637-ben a Pálffy család szerezte meg.  A törökök két alkalommal is ostrom alá vették a várat, de elfoglalni nem tudták.  A várat  gróf Pálffy János alakíttatta 1889-1910 között a Loire menti francia várkastélyok mintájára, a ma is látható romantikus stílusú épületre.

Késő délután érkezünk Trencsénbe, ahol a szállásunk elfoglalását követően sétálunk egyet a városban.

 

3. nap:     Trencsén -  Beckó - Vöröskő

Délelőtti kirándulásunkat a gyönyörű Trencsén várával kezdjük. A vár bejárása alatt idegenvezetőnk részletesen bemutatja a helyszín történelmi fontosságát. Sétánk során megismerjük a várkút legendáját, és felidézzük Csák Máté, Cillei Borbála és Szapolyai István ide fűződő történeteit. Gyönyörködünk a várból nyíló festői kilátásban, majd rövid sétát teszünk a belvárosban. 

A folytatásban Beckó várát ejtjük útba, meghallgatjuk a vár történetét Stibor vajdáról és bolond Beckóról, az építtetéséről szóló mondával együtt.  A várban történelem előadást hallgatunk a középkori magyar végvárrendszer kialakulásáról, és az oszmán török elleni harcban betöltött szerepéről.  

Következő állomásunk Vöröskő vára. Megtekintjük a gazdagon berendezett várat,  és megismerkedünk a vár legendáival. A vármúzeum interaktív formában mutatja be a Pálffy család tagjait, és korabeli mindennapjaikat.

 

4. nap:     Dévény - Pozsony - Dunaszerdahely

Első állomásként a Dévényi vár romjaihoz látogatunk, megcsodáljuk a Duna és a Morva összefolyását és gyönyörködünk a pazar kilátásban. Magyarország hét millenniumi emlékműve közül itt állt az egyik, ennek helyén emlékezünk meg az államalapítás ezeréves évfordulójáról. Utána meglátogatjuk a Szabadság Kapuja emlékművet a vár alatt, ami a vasfüggöny áldozatainak állít emléket. A koszorúzás után a buszon beszélgetünk a vasfüggöny történelmi hátteréről.

A nap legfontosabb állomása Pozsony. Bejárjuk a várat, és az alatta található gótikus Koronázótemplomot, a Prímás Palotát és a Városházát. Kiadós sétánk során a történelmi belvárosban ellátogatunk a Kék templomhoz, mely Lechner Ödön nevéhez fűződik, és megnézzük a belvárosi barokk palotákat, középkori polgárházakat.

Délután megérkezünk Csallóköz kulturális központjába, Dunaszerdahelyre. Ellátogatunk a Csallóközi Múzeumba, amelyet a helyiek “sárga kastélyként” is gyakran emlegetnek. Megtekintjük a régészeti gyűjteményt és Csallóköz jellemző népművészeti tárgyait.

Hazaérkezés az esti órákban.

 

Amiben segíteni tudunk:

  • Utazási irodánk teljes körűen végzi a program összeállítását, a pályázat ingyenes megírását, az utazás lebonyolítását és az utazást követő pénzügyi és szakmai beszámolók elkészítését.
  • Helyismerettel és évtizedes tapasztalattal rendelkező határon túli partnereinkkel közösen állítottuk össze a kirándulások programjait, ők segítik az utazások gördülékeny lebonyolítását. 
  • Meghirdetett útjaink igény szerint, rugalmasan változtathatóak.
  • Külhoni partnereink segítségével közreműködünk a külhoni magyar tannyelvű iskolákkal a kapcsolat kialakításában  és az együttműködés elősegítésében.
  • A  szervező pedagógusnak egyeztetett összegű projektvezetési díj, a kísérőtanároknak bruttó 15,000 Ft napidíj kerül elszámolásra.
  • A HAT-19-01 "Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek" pályázaton a 2019/2020-as tanévben hetedikes osztályok indulhatnak.