Történelmi időutazás Kárpátalján - A felejthetetlen élményekért

Beregszentmiklós, Munkács, Beregszász, Nagyszőlős, Huszt, Ungvár, Szolyva, Szinevéri Nemzeti Park, Vereckei-hágó

A kirándulazosztaly.hu csapata, mint az osztálykirándulások specialistája kézzel fogható élményeket és tartalmas kikapcsolódást kínál show more

Beregszászi járás (Ukrajna)

Történelmi időutazás Kárpátalján

0

Történelmi időutazás Kárpátalján (5 nap, 4 éjszaka)

Szállás:

3 éj Munkácson és 1 éj Fülöpfalván 

Finanszírozás:

a tavalyi pályázat az utazást, szállást, étkezést, belépődíjakat, a kísérőtanárok napidíját és az idegenvezető díját támogatta. Az új pályázati kiírás még nem jelent meg, ezért az elszámolható költségek köre és mértéke még nem ismert.

Önrész:

A pályázati kiírás ismeretében tudjuk majd megmondani

3 fő kísérőtanár napidíja:

eddig 15.000 Ft/fő/nap volt, várhatóan nem változik

Projektvezető tiszteletdíja:

Ellenérték fejében, megbízási szerződés keretében a kijelölt pedagógussal

Szolgáltatásaink:

Ingyenes pályázatírást, programtervezést, utazásszervezést, tankerülettel, centrummal egyeztetéseket, pénzügyi és szakmai beszámolók elkészítését utazási irodánk teljes körűen végezi

Díjazásunk:

Pályázatírási, utazásszervezési munkadíjunkat a pályázatból gazdálkodjuk ki, az iskolának nincs fizetési kötelezettsége

 

PROGRAM LEÍRÁS

1. nap   Beregszentmiklós - Munkács 

Kora reggeli indulást követően első állomásunk Beregszentmiklós, ahol felkeressük a XV. század elején épült reneszánsz stílusú Rákóczi kastélyt. A vastag falakkal, kerek és sokszögű saroktornyokkal megerősített erődszerű várkastély története egészen Zsigmond királyig nyúlik vissza. A várkastély sokáig a Rákóczi család tulajdonában volt, a Rákóczi szabadságharc leverését követően, 1711. február 19-én itt töltötte II. Rákóczi Ferenc utolsó magyarországi éjszakáját, mielőtt önkéntes száműzetésbe vonult. A kastély után Munkácson a Feszty kilátóhoz megyünk, ahol megcsodáljuk a híres Feszty-körkép hátteréül szolgáló Munkács panorámáját, beszélünk a Feszty körkép történetéről. 

2. nap   Munkács - Beregszász - Tiszaújlak - Királyháza - Nagyszőlős - Huszt

Délelőtt Kárpátalja legnevezetesebb, legjelentősebb történelmi műemlékét a Munkácsi várat keressük fel. Kihelyezett történelemóra keretében beszéljük meg a Munkácsi várnak a Rákóczi és az 1848-1849-es szabadságharcban betöltött szerepét. Búcsúzáskor megkoszorúzzuk Zrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc szobrát. Beregszászon koszorút helyezünk el a II. világháborúban elesett honvédek és a sztálini terror áldozatainak emlékhelyénél, majd felkeressük a református templomot és a helyi Berekvidéki Múzeumot

Tiszaújlakon megemlékezünk a turulmadaras Rákóczi emlékműnél, majd felkeressük a Királyházi nyalábvár romjait. Nagyszőlősön megtekintjük a Perényi kastélyt, délután felsétálunk a Huszti vár romjaihoz, és felidézzük a magyar történelmi és irodalomi vonatkozású kapcsolódását.

3. nap  Szerednye - Ungvár - Munkács

Délelőtt Ungvár felé vesszük az irányt. Előtte megállunk a Szerednyei vár romjainál, amely egykor az egri hős, Dobó István birtoka is volt. Ungváron megtekintjük a várat és annak kiállításait. A várban tett látogatásunk után a szabadtéri falumúzeum (skanzen) következik, majd a görögkatolikus templom meglátogatása után belvárosi sétán veszünk részt. Szállásunkra visszatérve Munkács történelmi óvárosát keressük fel. Utunkat a Munkács belvárosában található Rákóczi kastélynál, más néven a Fejér háznál kezdjük, amelyben jelenleg a Munkácsi Mihály Művészeti Iskola működik, majd Munkács főterével és környékével ismerkedünk meg.

4. nap   Szolyva - Felsőgereben - Gemba-hegy - Sipot-vízesés - Szinevéri-tó  

Elsőként a Szolyvai emlékparkot látogatjuk meg, ahol megemlékezünk a „malenkij robot„ áldozatairól, majd Felsőgerebenben betekintést nyerhetünk az Árpád vonal bunkereinek világába. Később a felhők felé emelkedtünk libegővel a Gemba-hegyre, ahonnan gyönyörködünk a havas hegycsúcsok látványában. Visszafelé felkeressük a gyönyörű Sipot-vízesést, majd a napot a festői szépségű Szinevéri-tónál zárjuk, amely a Szinevéri Nemzeti Park legelbűvölőbb természeti szépségű helyszíne. 

5. nap   Vereckei-hágó - Csetfalva - Szatmárcseke

Utolsó nap a Vereckei-hágót keressük fel, ahol a honfoglalási emlékművet ünnepélyesen megkoszorúzzuk, elénekeljük a nemzeti himnuszt, majd gyönyörködünk a bennünket körülölelő hegyek látványában. Búcsút veszünk a vadregényes tájtól és elindulunk hazafelé. Csetfalván megállunk a festett kazettás mennyezetű református templomnál, a határátkelést követően pedig koszorút helyezünk el Szatmárcsekén Kölcsey Ferenc sírjánál.

 

Amiben segíteni tudunk:

  • Utazási irodánk teljes körűen végzi a program összeállítását, a pályázat ingyenes megírását, az utazás lebonyolítását és az utazást követő pénzügyi és szakmai beszámolók elkészítését.
  • Helyismerettel és évtizedes tapasztalattal rendelkező határon túli partnereinkkel közösen állítottuk össze a kirándulások programjait, ők segítik az utazások gördülékeny lebonyolítását. 
  • Meghirdetett útjaink igény szerint, rugalmasan változtathatóak.
  • Külhoni partnereink segítségével közreműködünk a külhoni magyar tannyelvű iskolákkal a kapcsolat kialakításában  és az együttműködés elősegítésében.
  • A  szervező pedagógusnak egyeztetett összegű projektvezetési díj, a kísérőtanároknak bruttó 15,000 Ft napidíj kerül elszámolásra.
  • A HAT-20-01 "Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek" pályázaton a 2020/2021-es tanévben hetedikes osztályok indulhatnak.