Történelmi felfedezőúton a Székelyföld szívébe - A felejthetetlen élményekért

Nagyvárad, Körösfő, Torda, Marosvásárhely, Szováta, Korond, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Csíksomlyó, Mádéfalva, Gyilkos-tó, Bonchida, Kolozsvár

A kirándulazosztaly.hu csapata, mint az osztálykirándulások specialistája kézzel fogható élményeket és tartalmas kikapcsolódást kínál show more

Hargita megye (Románia)

Történelmi felfedezőúton a Székelyföld szívébe

0

Történelmi felfedezőúton a Székelyföld szívébe

(5 nap, 4 éjszaka)

Szállás:

3 éj panzióban, 1 éj szállodában

Finanszírozás:

A 2018/2019-es pályázat az utazást, szállást, étkezést, belépődíjakat, a kísérőtanárok napidíját és az idegenvezető díját támogatta. Az új pályázati kiírás még nem jelent meg, ezért az elszámolható költségek köre és mértéke még nem ismert.   

Önrész:

A pályázati kiírás ismeretében tudjuk majd megmondani

Kísérőtanárok napidíja:

eddig 15.000 Ft/fő/nap volt, várhatóan nem változik

Projektvezető tiszteletdíja:

Ellenérték fejében, megbízási szerződés keretében a kijelölt pedagógussal

Szolgáltatásaink:

Ingyenes pályázatírást, programtervezést, utazásszervezést, tankerülettel, centrummal egyeztetéseket, pénzügyi és szakmai beszámolók elkészítését utazási irodánk teljes körűen végezi

Díjazásunk:

Pályázatírási, utazásszervezési munkadíjunkat a pályázatból gazdálkodjuk ki, az iskolának nincs fizetési kötelezettsége


PROGRAM LEÍRÁS

1.nap   Nagyvárad - Zsobok 

Kora reggeli indulást követően az osztály megáll Nagyváradon. Rövid belvárosi séta során, helyi idegenvezetővel, felfedezik a város kulturális örökségeit, nevezetes épületeit és szobrait, így felkeresik a Római Katolikus Püspöki Palotát, Fekete Sas Palotát, Apolló Palotát, Szent László király szoboregyüttesét.

Következő állomásunk Zsobok, itt található az egyik leglátványosabb kalotaszegi református templom. A település látnivalóinak megtekintése mellett előadást hallgatunk Kalotaszeg hagyományairól és kultúrájáról.

Megérkezés a szállásra, vacsora, ismerkedés a szállás magyarlakta településével.

2.nap   Torda   

Először a Tordai-sóbányát látogatják meg, amely napjainkban ipartörténeti múzeumként működik. A napot a Tordai-hasadékhoz vezető túrával folytatják, ahol megismerkednek a különleges természeti jelenség kialakulásához fűződő Szent László mondával.

A tordai római katolikus templomnál megemlékezik az osztály a híres erdélyi vallásszabadságot kimondó országgyűléséről. Az 1568-as tordai országgyűlés vallásügyi határozata elfogadásának 450. évfordulója alkalmából a vallásszabadság évének nyilvánította 2018-at a Magyar Unitárius Egyház. A vallásszabadság fontosságát, az adott kor történelmébe helyezve, beszéli meg az osztály.

Vacsora után közös éneklésen és táncházon vesznek részt a diákok  a helyi magyarság képviselőivel, valamint meghallgatnak egy előadás a Mezőségi Székelyek múltjáról és jelenéről. A híres mezőségi táncokat egy helyi néptáncoktató mutatja be a helyi néptánccsoport népviseletbe öltözött diákjaival. A napi programot közös éneklés és táncház zárja.

3.nap   Marosvásárhely - Szováta - Korond - Farkaslaka - Csíkszereda

A délelőttöt a diákok Marosvásárhely nevezetességeinek megismerésével töltik. Először egy irodalom órát tartanak a reformkor nagy költőinek, Kazinczy Ferencnek, Petőfi Sándornak, Arany Jánosnak és Kölcsey Ferencnek Erdélyhez kötődő költeményeiről. Utána felkeresik a Vártemplomot és a Várat, ahol egy rendhagyó történelem óra keretében megismerkedhetnek Hunyadi János és II. Rákóczi Ferenc történelmi szerepével. Útjukat folytatva megtekintik a Városházát és a Kultúrpalotát, melyek a városkép meghatározó épületei. A Kultúrpalota Tükörtermében felfedezik  a magyar népballadákat ábrázoló üvegablakokat. Ezt követően, a 17-18. században épült, barokk stílusú épületben található Teleki Tékában tesznek egy kirándulást. A marosvásárhelyi körutat a Református Kollégium-Bolyai Farkas Elméleti Líceum meglátogatásával zárják, ahol koszorút helyeznek el a Bolyai szoborcsoportnál. Végül közösen megtekintik a Néprajzi Múzeum kiállítását.

Útjukat  a világ legnagyobb heliotermikus tavának, a Medve-tónak földrajzi felfedezéssel folytatják, ahol megismerkednek a fürdőhely és a tó kialakulásának történetével.

A program folytatásaként ellátogatnak Korondra, ahol megismerkednek a korongozás művészetével és történetével, majd az osztály megáll Farkaslakán, ahol koszorút helyeznek el a diákok Tamási Áron sírjánál.

Székelyudvarhely neve 1301 óta ismert, s a rangos város legnevezetesebb épületeit keresik fel a diákok. A Fő téren látható a barokk Városháza, s a közelében a katolikus, református és unitárius templom. Kis sétával elérhető a Jézus szíve kápolna, valamint Orbán Balázs – író, történész, etnográfus - szobra.

A Székelyudvarhelyhez tartozó Szejkefürdőn a diákok meglátogatják Orbán Balázs sírját, amely egy székelykapu sor, azaz mára már egy egész székelykapu kiállítás.

A pezsdítő séta után a busz Csíkszeredára viszi az osztályt, ahol szintén sok a látnivaló. Petőfi Sándor szobra előtt egy rövid megemlékezés gyanánt hajthatnak főt a diákok, majd felsétálnak a  Mikó-várhoz, amelyben ma a Csíki Székely Múzeum és a Kájoni János Megyei Könyvtár működik. Ma már műemlékként tartják nyilván, ez Csíkszék legjelentősebb műemléke, történelmi nevezetessége. Nem csupán a történelmi emlékek adnak itt egymásnak randevút, de az építészeti stílusok is. A Szent Kereszt-templom, a város első római katolikus temploma 1758-ban épült barokk stílusban. A görögkatolikus temploma 1930-ban épült, ma ortodox templom. A Városháza, az egykori Vármegyeháza, 1886-ban eklektikus stílusban épült csakúgy, mint az igazságügyi palota, a Törvényszék épülete. A görögkeleti templom 1929 és 1935 között neobizánci stílusban épült, míg a Márton Áron Gimnázium 1909 és 1911 között szecessziós stílusban.

4.nap   Csíksomlyó - Mádéfalva - Karcfalva - Gyergyószentmiklós - Gyilkos-tó 

Csíksomlyó neve összeforrt a ferences renddel. Közel hatszáz éve élnek itt a papok, s találkoznak a hívőkkel, a pünkösdi búcsún, püspök-és papszenteléseken. Érdemes egy sétát tenni a nyergen, mert így tudjuk csak igazán érzékelni a terület méretét, a hely szellemét, fennköltségét.

A Mádéfalvi veszedelem  nem legenda, hanem igaz történet, ugyanis a bécsi udvar követelésére 3 székely és 2 román határezredet kellett volna felállítani. A székelyek azonban meg akarták őrizni évszázados katonáskodási hagyományukat, kiváltságaikat, és ellenálltak az ezredek erőszakos felállításának, mire egy havas téli éjszakán vad ágyútűzzel megöltek mintegy 200 embert. A mészárlás és az erőszakos katonasorozás következtében kezdődött meg a székelyek kivándorlása Moldvába, ahol elrejtőzve megélhetést találtak a már évszázadok óta ott élő csángók falvaiban.

Csíkdánfalva határában egymást érik a vashámorok, hiszen itt már a bronz - és vaskorban is bányásztak vasércet. Ma a felcsíki fazekasság központja, ahol a híres fekete kerámiát gyártják.

A közeli Karcfalva a Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt római katolikus vártemplomról híres, amelyet Hunyadi János adományából építettek. A 15.-16. században védőfallal vették körül, tornyát megmagasították, így védőfolyosóinak kialakítása egyedülálló a Székelyföldön.

Gyergyószentmiklós nevét a kappadókiai katonaszentről kapta, míg Marosfő névadója a határában eredő Maros folyó. A legenda szerint, aki ebből a forrásból iszik, megszépül. 

Különös legenda övezi utuk további állomását: a Gyilkos-tó és a Békás-szoros története egy szenvedélyes szerelemnek állít emléket. A tó vizéből ma is kitűnnek azok a fenyőcsonkok, amelyek mintegy kétszáz évvel ezelőtt még hűs árnyékot adtak a szűk völgyben. Ezek a megkövesedett fatörzsek egészen különös, misztikus hangulatot kölcsönöznek a tájnak.

5.nap   Mezőzáh - Bonchida - Kolozsvár

A Mezőségi kirándulás keretében délelőtt ellátogatnak a  székely nemesi Ugron család mezőzáhi  kastélyához. Az 1908 és 1912 között épült kastély egyike az utolsó historizáló erdélyi kastélyoknak. Az államosított kastély gabonatárolóként, majd gyermekotthonként működött hosszú éveken keresztül.

Ezután a diákok meglátogatják a Kallós Zoltán Alapítvány Néprajzi Múzeumát, ahol az erdélyi és csángó népi kultúra tárgyi világát őrzik. Az alapítvány célkitűzése a magyar népi kultúra szellemi, tárgyi értékeinek, hagyományainak megtartása és terjesztése. Azóta az Alapítvány olyan tevékenységeket, rendezvényeket, képzéseket szervez, amelyek a térség kulturális életét felpezsdítik, a szórványban élő magyar közösségek megmaradását segítik.

Délután folytatják a kulturális körutazást a kastélyok felfedezésével, és először a válaszúti Bánffy kastélyhoz utazik a csoport. A védett műemlékként nyilvántartott kastély és kastélypark, kiemelt örökségnek számít. A sok viszontagságon és  háborús megpróbáltatáson átesett kastély több része eredeti állapotában maradt fenn. A kastély és a kastélykert hamarosan felújításra kerül és a térség kiemelkedő kulturális központjává alakul.

Ezután a bonchidai Bánffy kastély felé veszik az irányt. Erdély egyik legnagyobb, évszázadokon keresztül legépebben megőrzött főúri kastélya, amit gyakran emlegetnek “Erdély Versailles-ának.” A bonchidai  kastély nem csupán a Mezőség, hanem egész Erdély egyik legbecsesebb értéke volt.

Utolsó állomásuk Kolozsvár, ahol kihelyezett történelemóra keretében felkeresik a Mátyás király emlékéhez fűződő épületeket. A látogatás során megtekintik Mátyás király szülőházát, a Mátyás templomot, a Mátyás szoborcsoportot, a Bánffy kastélyt, a Farkas utcai Református templomot. Innen indul haza az osztály.

Hazaérkezés az esti órákban.


Amiben segíteni tudunk:

  • Utazási irodánk teljes körűen végzi a program összeállítását, a pályázat ingyenes megírását, az utazás lebonyolítását és az utazást követő pénzügyi és szakmai beszámolók elkészítését.
  • Helyismerettel és évtizedes tapasztalattal rendelkező határon túli partnereinkkel közösen állítottuk össze a kirándulások programjait, ők segítik az utazások gördülékeny lebonyolítását. 
  • Meghirdetett útjaink igény szerint, rugalmasan változtathatóak.
  • Külhoni partnereink segítségével közreműködünk a külhoni magyar tannyelvű iskolákkal a kapcsolat kialakításában  és az együttműködés elősegítésében.
  • A  szervező pedagógusnak egyeztetett összegű projektvezetési díj, a kísérőtanároknak bruttó 15,000 Ft napidíj kerül elszámolásra.
  • A HAT-20-01, 02, 03 pályázaton a 2020/2021-es tanévben hetedikes és középiskolás osztályok indulhatnak.