Történelmi és irodalmi személyek nyomában a Felvidéken - A felejthetetlen élményekért

Fülek, Losonc, Rimaszombat, Késmárk, Eperjes, Kassa

A kirándulazosztaly.hu csapata, mint az osztálykirándulások specialistája kézzel fogható élményeket és tartalmas kikapcsolódást kínál show more

Besztercebányai kerület (Szlovákia)

Történelmi és irodalmi személyek nyomában a Felvidéken

0

Történelmi és irodalmi személyek nyomában a Felvidéken

(5 nap, 4 éjszaka)

Szállás:

2 x 2 éj panzióban

Finanszírozás:

a 2019/20-as pályázat az utazást, szállást, étkezést, belépődíjakat, a kísérőtanárok napidíját és az idegenvezető díját támogatta. Az új pályázati kiírás még nem jelent meg, ezért az elszámolható költségek köre és mértéke még nem ismert. 

Önrész:

A pályázati kiírás ismeretében tudjuk majd megmondani

3 fő kísérőtanár napidíja:

eddig 15.000 Ft/fő/nap volt, várhatóan nem változik

Projektvezető tiszteletdíja:

Ellenérték fejében, megbízási szerződés keretében a kijelölt pedagógussal

Szolgáltatásaink:

Ingyenes pályázatírást, programtervezést, utazásszervezést, tankerülettel, centrummal egyeztetéseket, pénzügyi és szakmai beszámolók elkészítését utazási irodánk teljes körűen végezi

Díjazásunk:

Pályázatírási, utazásszervezési munkadíjunkat a pályázatból gazdálkodjuk ki, az iskolának nincs fizetési kötelezettsége

PROGRAM LEÍRÁS

1.nap:     Mikszáthfalva - Alsószteregova - Fülek - Losonc - Rimaszombat - Sajógömör

Kora reggeli indulást követően első megállónk Szklabonya, más néven Mikszáthfalva. Itt született Mikszáth Kálmán, a “nagy palóc”. A házban megnézzük Mikszáth életét és munkásságát bemutató kiállítást, megtekintjük a mellszobrát, valamint megkoszorúzzuk az író emléktábláját.

Ezt követően Alsószteregován, Madách Imre egykori kastélyában állunk meg. A gyönyörűen felújított kastélyban megtekintjük a Madách életét és munkáit bemutató kiállítást. A látogatásunk végén megkoszorúzzuk Madách Imre sírját. 

Következő állomásunk Fülek vára, amely a mai napig magyar többségű városka felett, egy hajdani vulkáni kúpon emelkedik. A várban sétálva megismerkedünk Fulkó lovag legendájával, Koháry István várkapitány és Gyöngyösi István életével. 1682-ben itt kiáltották ki királlyá Thököly Imrét, miután a Habsburgok elleni felkelést kirobbantó fejedelem a törökök segítségével bevette Füleket. 

Losoncon megállunk a város legszebb épülete, a református templom előtt, amelynek felújítása során leltek rá az arany- és ezüstékszereket tartalmazó "Losonci kincsek"-re. Megnézzük a szecessziós stílusú városházát és a Petőfi emléktáblát

Ezt követően érkezünk Rimaszombatra, Gömör fővárosába. Rimaszombat főterén megnézzük az itt született Blaha Lujza szobrát, Hatvani professzor emléktábláját, Ferenczy István szobrát, a magyar honfoglalás emlékművét a református templomnál,  a Petőfi Sándor és  Tompa Mihály emlékhelyet, valamint a Gömöri Múzeumot.

Utunkat az egykori Gömöri vármegye egyik legősibb településével, Sajógömörrel folytatjuk. Itt született  a kivételes tehetségű XVIII. századi hegedű virtuóz cigányprímás Cinka Panna, akinek nagyapja II. Rákóczi Ferenc udvari zenésze volt. A kivételes tehetségű muzsikusnak Igó Aladár szobra állít emléket. Az evangélikus templom mellett áll Holló Barnabás  Mátyás-szobra, amit egy híres Mátyás király monda ihletett. A monda szerint az igazságos király itt kapáltatta meg a népet lenéző főurakat, tanulságos leckét adva nekik a földműves nehéz munkájáról.

2.nap:     Rozsnyó - Csucsom - Lucska - Szádelői-völgy

Rozsnyó, Gömör felső részének fontos központja és ősi tradíciók városa. A város híres iskoláit sok fontos magyar tudományos, irodalmi és művészeti személyiség látogatta. A város fejlődéséhez nagymértékben hozzájárultak a rozsnyói püspökök és az Andrássy nemesi család is.
II. Rákóczi Ferenc a szabadságharc idején Rozsnyóról kormányozta a fennhatósága alá tartozó országrészeket. A város a 18. századtól katolikus püspöki székhely, itt található Szlovákia legnagyobb négyzet alaprajzú középkori főtere, ahol több építészeti látványosság megtekintésére kerül sor – a 38 m magas reneszánsz-kori Őrtorony, amely kilátó toronyként is látogatható,  a kétemeletes empire stílusú városháza, a kezdetben reneszánsz majd később copf stílusú püspöki palota, az egykori ferences-rendi barokk stílusú templom és kolostor, a középkori, zömök egykori bányakamara épülete, mely azt megelőzően II. Rákóczi Ferenc egyik pénzverő háza volt, a klasszicista építésű evangélikus templom, amely II. József császár Rozsnyói látogatásának emlékére készült és a Bányászati Múzeum, amely a Szlovák Karszt természeti szépségeit is bemutatja.

Innen Csucsomra vezet a diákok útja. Csucsom, a XIV.és XVIII. század között az esztergomi érsekség birtoka volt. Egykoron Gömör-Kishont vármegyéhez tartozó,   a szlovák-magyar nyelvhatáron fekvő, a XX. század elején túlnyomórészt magyarok lakta település. A falu régi harangtornya a 18. századból való.  A festői környezet miatt kedvelt kirándulóhely, amely felett a Gömöri érchegység második legmagasabb pontja, az 1293 m magas Pozsáló hegy magasodik. A sok évszázados múltra visszatekintő bányászat számos emlékével (tárnák, meddőhányók), a vasércbánya  antimonkohója ma már ipari műemlék.  A műemlékek között található egy középkori bányagép szabadtéri rekonstrukciója is. Postai képeslap bélyegzőjének tanúsága szerint 1899-ben még létezett a Csizi gyógyfürdő is a faluban.

A kora-gótikus lucskai erődtemplom megtekintése után a kirándulás a csobogókkal, vízeséssel, zúgókkal teli kanyargó Szár-patak mentén, a varázslatos Szádelői szurdokvölgybe vezet, ahol a karsztképződmények mellett jelentős a terület állat és növényvilága.

3.nap:     Krasznahorka - Csetnek - Betlér - Dobsina

Reggel a helyi magyar anyanyelvű iskola diákjai bemutatják iskolájukat, majd közös sport és kulturális vetélkedőn mérik össze tudásukat.

Következő állomásunk az Andrássy család mauzóleuma és a Krasznahorkai vár, a történelmi Andrássy család középkori fészke. A legendás vár a 2012-es tűzvész után szépen újjáépült, megnyitása azonban még késik, így kívülről tudjuk egyelőre megtekinteni. 

Utunkat folytatjuk Csetnekre, ahol megnézzük a 14. századi evangélikus templomot. A háromhajós gótikus templomot a szakrális freskói teszik különlegessé. A templom látogatása után meghallgatjuk a Csetneky család vallásválasztásáról szóló történetét, ezzel emlékezve a reformáció korára. 

Ezt követően Betlérre utazunk, hogy felkeressük az Andrássy család egykori vadászkastélyát. Az eredeti bútorokkal berendezett kastély Kárpát-medence egyik legszebb, épségben fennmaradt kastélya. A kastélyban tett látogatásunkat a gyönyörű kastélyparkban egy sétával fejezzük be.  

Elhagyjuk Gömört és a Szepességbe indulunk a hangulatos Dobsinai hágón keresztül.  

Délután megállunk Dobsinán, ahol a világ egyik legjelentősebb jégbarlangjában fogunk túrázni. Ez a helyszín az UNESCO világörökségi helyszínek közé tartozik. A vezetett túra során meghallgatjuk a hely kialakulásáról szóló beszámolót.

4.nap:    Késmárk -  Lőcse - Szepes - Zsigra 

Utunkat Késmárkon kezdjük, ahol rövid megemlékezés keretében megkoszorúzzuk az evangélikus templom  nevezetességét,  a Thököly Imre nyughelyéül szolgáló márvány mauzóleumot. A város látványos főterén keresztül sétálunk el a Thököly család reneszánsz stílusban átépített várába. A várban felidézzük Thököly Imre történelmi fontosságát.

Következő úti célunk Lőcse, a legendás "Fekete város".  Lőcse a Felvidék egyik legszebb kisvárosa, épen megmaradt középkori városfalával, gótikus és reneszánsz épületekkel teli óvárosával. Városnézésünk során megtekintjük a hajdani Szepes vármegye egykori székhelyének legfőbb látnivalóját, a gótikus szárnyas oltárokat tartalmazó Szent Jakab-templomot.

Innen a Szepesi várba utazunk, amely Közép-Európa legnagyobb erődítése, értékes műemlék, az UNESCO Világörökség része. A vár előbb a Szapolyai majd Thurzó és Csáky család kezébe kerül. Itt született 1487-ben Szapolyai János. A várfalakról gyönyörködünk a nagyszerű kilátásban és felelevenítjük rendhagyó történelemóra keretében az ország ketté, majd három részre szakadását.

Mai utolsó helyszínünk Zsigra, ahol megtekintjük az Árpád-kori Szent Lélek templomot. Itt láthatóak a Szent László király csatajeleneteit ábrázoló freskók. A freskók alatt idézzük fel Szent László történelmi fontosságát, valamint a elemezzük a freskókon látható csatajeleneteket.

5.nap:     Eperjes - Kassa

Kora délelőtt Eperjes látnivalóival ismerkedünk. A város nevezetessége a Rákóczi-ház, ahol az eperjesi egyezményt megkötötték. Ennek az egyezménynek a történelmi hatásairól hallgatunk meg egy előadást. Ezután sétát teszünk a város történelmi központjában, megtekintjük római katolikus Szent Miklós plébániatemplomot, a városháza épületét és a görög katolikus Keresztelő Szent János-püspöki székesegyházat.

Délre érkezünk Kassára, a Felvidék kulturális központjába. Belvárosi sétánkat Kassa legjelentősebb építészeti alkotásával, a Szent Erzsébet-székesegyházzal kezdjük. A kassai dóm a Felvidék legcsodálatosabb középkori műemléke, a magyar gótikus művészet legkiemelkedőbb alkotása. A székesegyházban rövid megemlékezés keretében megkoszorúzzuk II. Rákóczi Ferenc fejedelem és Zrínyi Ilona sírját.   A Fő téren megnézzük  az Orbán-tornyot, a zenélő szökőkutat, az Állami Színház monumentális épületét és a Szent Mihály-kápolnát. A belvárosban, a városfal mellett felkeressük II. Rákóczi Ferenc egykori törökországi házának mását, az ún. Rodostói-házat.

Megérkezés haza az esti órákban.

Amiben segíteni tudunk:

  • Utazási irodánk teljes körűen végzi a program összeállítását, a pályázat ingyenes megírását, az utazás lebonyolítását és az utazást követő pénzügyi és szakmai beszámolók elkészítését.
  • Helyismerettel és évtizedes tapasztalattal rendelkező határon túli partnereinkkel közösen állítottuk össze a kirándulások programjait, ők segítik az utazások gördülékeny lebonyolítását. 
  • Meghirdetett útjaink igény szerint, rugalmasan változtathatóak.
  • Külhoni partnereink segítségével közreműködünk a külhoni magyar tannyelvű iskolákkal a kapcsolat kialakításában  és az együttműködés elősegítésében.
  • A  szervező pedagógusnak egyeztetett összegű projektvezetési díj, a kísérőtanároknak bruttó 15,000 Ft napidíj kerül elszámolásra.
  • A HAT-19-01 "Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek" pályázaton a 2019/2020-as tanévben hetedikes osztályok indulhatnak.