Irodalmi és történelmi kalandozások Marosvásárhelyen és környékén - A felejthetetlen élményekért

Kultúrpalota, Teleki Téka, Parajdi sóbánya, Tamási Áron szülőháza, Szent Mihály Katedrális

A kirándulazosztaly.hu csapata, mint az osztálykirándulások specialistája kézzel fogható élményeket és tartalmas kikapcsolódást kínál show more

Maros megye (Románia)

Irodalmi és történelmi kalandozások

0

Irodalmi és történelmi kalandozások Marosvásárhelyen és környékén

(4 nap, 3 éjszaka)

Szállás:

3 éj Mezőmadarason panzióban

Finanszírozás:

a pályázat az utazást, szállást, étkezést, belépődíjakat és 3 fő kísérőtanár munkadíját támogatja. Nem támogatja az idegenvezető díját és költségeit (általában 25.000 Ft/nap + szállás, étkezés). Ezt a költséget – ha igénylik – a csoportnak kell állnia.

Önrész:

0 Ft, minimum 38 fő esetén.  (nem budapesti indulás esetén egyeztetés szükséges)

3 fő kísérőtanár napidíja:

15.000 Ft/fő/nap

Projektvezető tiszteletdíja:

Ellenérték fejében, megbízási szerződés keretében a kijelölt pedagógussal

Szolgáltatásaink:

Ingyenes pályázatírást, programtervezést, utazásszervezést, tankerülettel, centrummal egyeztetéseket, pénzügyi és szakmai beszámolók elkészítését utazási irodánk teljes körűen végezi

Díjazásunk:

Pályázatírási, utazásszervezési munkadíjunkat a pályázatból gazdálkodjuk ki, az iskolának nincs fizetési kötelezettsége

 

PROGRAM LEÍRÁS

1.nap   Temesvár - Vajdahunyad - Mezőmadaras

Kora reggeli indulást követően első állomásunk Temesvár. Belvárosi sétánk során felfedezzük a város nevezetes épületeit és tereit, a Losonczy teret, a Lloyd sort, a református és római katolikus templomot. Utunk folytatásaként megérkezünk Vajdahunyadra, és megismerkedünk a belvárossal, ellátogatunk a Vajdahunyadi várhoz.

Délután megérkezünk Mezőmadarasra, elfoglaljuk a szálláshelyünket, és megismerkedünk a helyi iskola diákjaival, akik bemutatják az iskolájukat.

2.nap   Marosvásárhely 

A napot Marosvásárhely nevezetességeinek megismerésével fogjuk eltölteni. Az első állomásunk a Vártemplom és a Vár lesz, ahol egy rendhagyó történelemóra keretében megismerkedünk Hunyadi János és II. Rákóczi Ferenc történelmi szerepével. Utunkat folytatva megtekintjük a Városházát és a Kultúrpalotát, melyek a városkép meghatározó épületei. A Kultúrpalota Tükörtermében felfedezzük a magyar népballadákat ábrázoló üvegablakokat. A körutat a Református Kollégium-Bolyai Farkas Elméleti Líceum meglátogatásával folytatjuk. A Bolyai Farkas Elméleti Líceum Erdély legnagyobb magyar tannyelvű iskolája, több mint ezer diákja van. A nap zárásaként ellátogatunk a Teleki Tékába. Az olvasóközönség számára 1802-ben nyílt meg a Teleki Téka, amely a magyar nyelvterület egyik legrégebbi nyilvános  könyvgyűjteménye.

3.nap   Szováta - Parajd - Korond - Farkaslaka - Fehéregyháza - Segesvár

A napot a világ legnagyobb heliotermikus tavának, a Medve-tó földrajzi felfedezésével indítjuk. Megismerkedünk a fürdőhely történetével és tó kialakulásával. Utunkat a parajdi sóbányában folytatjuk. Látogatni a bejárattól 1250 méterre, 120 m mélységben levő óriási termeket lehet. Ezekben játszóterek, pihenőhelyek, sétálóutak vannak, sőt még ökumenikus kápolna is található. Ezt követően meglátogatjuk a parajdi lepkeházat. Egy trópusi mikroklímával, trópusi növényekkel, kis tóval valamint körsétánnyal ellátott röptérben dél-amerikai, afrikai és ázsiai lepkék láthatók. A nap megkoronázásaként ellátogatunk Korondra, ahol megismerkedünk a korongolás művészetével és fontosságával, igény szerint kézműves foglalkozásra is van lehetőség.

Délután az irodalom és a történelem nyomába eredünk. Először Farkaslakára látogatunk, ahol Tamási Áron szülőháza 1972-től működik emlékházként. Az író személyes tárgyai, kéziratai, kiadott műveinek egy része láthatók. Utunkat a fehéregyházi Petőfi-emlékműnél folytatjuk. A nemzeti emlékhelyen koszorúk sokasága jelzi a kollektív emlékezés folytonosságát és összetartó erejét. Végezetül Segesvárra utazunk. A segesvári várban tett séta utazás a középkorba, alkalom a korábban itt élő szász közösség kultúrájának megismerésére. Az óváros utcáit, kis tereit bejárva szépen helyreállított műemlék épületek sokaságában gyönyörködhet a látogató.

4.nap   Nagyenyed - Kolozsvár - Nagyvárad

Délelőtt az interaktív történelem és irodalom órák kapnak főszerepet. Nagyenyeden történelmi sétát teszünk, ellátogatunk a Bethlen Kollégiumba és a várba. Nagyenyeden leghíresebb diákjai: Apáczai Csere János, Kőrösi Csoma Sándor, Bolyai Farkas, Áprily Lajos. A középkorban épült, bástyákkal szegélyezett várban található a református vártemplom. Épületében több építészeti stílus keveredik: román stílusú torony, késő gótikus templomkülső eredetiben megmaradt szentéllyel, valamint késő barokk háromhajós templombelső.

Következő állomásuk Kolozsvár, ahol helyi idegenvezető segítségével felkeressük a Mátyás király emlékéhez fűződő épületeket. A látogatás során megtekintjük Mátyás király szülőházát, a Mátyás templomot, a Mátyás szoborcsoportot, a Bánffy kastélyt, és a Farkas utcai Református templomot.

Utolsó erdélyi helyszínünk Nagyvárad. Belvárosi sétánk során felfedezzük a város nevezetes épületeit és szobrait, a Római Katolikus Püspöki Palotát, Fekete Sas  Palotát, Apolló palotát, Szent László király szoboregyüttesét

Megérkezés az esti órákban

Amiben segíteni tudunk:

  • Utazási irodánk teljes körűen végzi a program összeállítását, a pályázat ingyenes megírását, az utazás lebonyolítását és az utazást követő pénzügyi és szakmai beszámolók elkészítését.
  • Helyismerettel és évtizedes tapasztalattal rendelkező határon túli partnereinkkel közösen állítottuk össze a kirándulások programjait, ők segítik az utazások gördülékeny lebonyolítását. 
  • Meghirdetett útjaink igény szerint, rugalmasan változtathatóak.
  • Külhoni partnereink segítségével közreműködünk a külhoni magyar tannyelvű iskolákkal a kapcsolat kialakításában  és az együttműködés elősegítésében.
  • A  szervező pedagógusnak egyeztetett összegű projektvezetési díj, a kísérőtanároknak bruttó 15,000 Ft napidíj kerül elszámolásra.
  • A HAT-19-01 "Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek" pályázaton a 2019/2020-as tanévben hetedikes osztályok indulhatnak.