Nemzeti parkjaink

Nemzeti parkjaink

Mit kínálnak osztálykirándulásra Nemzeti parkjaink?

A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára; amely

megvédendő mindenfajta mezőgazdasági és ipari hasznosítástól; és amelyen lehetőség nyílik

nemcsak tudományos, hanem oktatási és szabadidős tevékenységek végzésére is.

Magyarországon kilenc nemzeti parkot helyeztek törvényes védelem alá. Ezekbe ellátogatni

különösen a gyermekek számára, felér egy életre szóló nagy kalanddal.

Ez az a hely, ahol talán életükben először találkozhatnak vadon élő állatokkal, madarakkal, emlősökkel, halakkal, rovarokkal és a természet más sok ezer csodájával. És természetesen őseikkel is, akik egyszerre óvták az erdőt, másfelől használták az erdő áldásait.

Aggteleki Nemzeti Park

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelési tevékenysége 2005-ben a Kúria Oktatóközpontban kapott otthont.

Az egykori kisnemesi kúria épületében folyó oktató-nevelő tevékenység fő célja az Aggteleki-karszt (az Aggteleki Nemzeti Park) területén és térségében élő, valamint az idelátogató óvodás, általános és középiskolás gyermekek természetvédelmi szemléletformálása, környezettudatos magatartásra nevelése, vidékünk természeti és kultúrtörténeti értékeinek bemutatása.

„Az Aggteleki Karszt értékei” című minősített erdei iskolai programcsomag keretében a terület élő és élettelen természeti értékeivel, kultúrtörténeti emlékeivel – az adott életkornak megfelelően – több síkon ismerkedhetnek meg a résztvevők. A program terepi foglalkozásokból, interaktív tantermi és szabadtéri tevékenységekből, előadásokból, s mindezek szabad légkörű feldolgozásából áll.

 

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelés programjának keretében komplex programot állított össze az általános – és középiskolák számára, mely már tanévkezdéskor beépíthető az éves tanmenetbe.

A teljes program több, önmagában is teljes, de igény szerint egymásra építhető modulból áll, és egyszerre 1 osztály (kb. 30 diák) tud részt venni rajta. A komplex program moduljai igénybe vehetők külön-külön is. Komplex program: a Tihanyi-félszigeten, a Pécselyi-medencében, a Káli-medencében, a Tapolcai-medencében és a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetben.

Bükki Nemzeti Park

Ismeretterjesztés, természetismereti oktatás, környezeti nevelés a Bükki Nemzeti Parkban:A felsőtárkányi oktató- és látogatóközpont erdei iskolai, környezeti nevelési, természetismereti és szabadidős családi programok ideális helyszíne. Az Észak-Magyarországi régió területén több mint félszáz tanösvény segíti a vidék természeti és kultúrtörténeti értékeinek megismerését, felfedezését.

 

Duna-Dráva Nemzeti Park

A Duna jobb partján ártéri erdők, a gemenci kisvasút, a nyéki Holt-Duna ág, a Dráva bal partján a barcsi borókás, a drávaszentesi üde rétek, Babócsa, holtágak, ártéri erdők, morotvatavak kínálnak élményt a fák, virágok, madarak, halak – a természet szerelmeseinek.

Az elmúlt évek alatt tíz úgynevezett „E-tanösvényt” alakítottak ki. Mindegyiken egy általános tájékoztató, indító tábla található, majd az útvonalakon az állomásokat fákra, vagy kövekre festett számok jelzik. Az internetről letölthető vezetőfüzetek tartalmát folyamatosan aktualizálják, azok naprakész ismeretanyagot tartalmaznak.

.

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Szemlő-hegyi-barlangot előszeretettel látogatják iskolai, óvodai csoportok, családok és turisták egyaránt. Nem csoda, Képtalálat a következőre: „duna ipoly nemzeti park”hiszen igazi mesevilág várja itt őket. Mostantól azonban egy uniós pályázat fejlesztéseinek köszönhetően még több élményben lehet részük vendégeiknek. Ezért érdemes több időt szánni a látogatásra, hogy a barlangtúra előtt vagy után a vetítőterem filmjeinek megtekintésére, az interaktív kiállítás bebarangolására is jusson idő. .

 

Fertő-Hanság Nemzeti Park

Tantermi foglalkozásokhoz, előadásokhoz, kézműves foglalkozásokhoz: egy emeleti előadóterem, könyvtár, a földszinten vetítő-és konferencia terem, valamint egy külső foglalkoztató épület van.

A Nemzeti Park tanösvényei Soprontól Fertőújlakig: Ciklámen tanösvény, Gyöngyvirág tanösvény, a Kövi Benge Tanösvény -Vízi Rence Tanösvény Nádak Útján Tanösvény .A túraútvonalat végigjárva eljuthatunk a nád élőhelyére és a nádaratási helyekre. Sziki Őszirózsa Tanösvény – A túra során megfigyelhető a szikes tavak és a szikes puszta növény- és állatvilága.

 

Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágyi Nemzeti Park az ellentétek területe. Számtalan tanösvény, látogatóközpont, vízi bemutató park, ősláp-múzeum, arboré
tum, kézműves udvar, vezetett túrák, felsorolni is sok hányféle programot kínálnak az iskolák számára.

 


Kiskunsági Nemzeti Park

A nemzeti park a Duna-Tisza köze legjelentősebb természeti értékekkel rendelkező területeit

foglalja magában. Minősített erdei iskolai programok – Környezeti nevelési programok a Természet Házában – egész évben várják az iskolásokat rendhagyó órákra, szakköri foglalkozásokra. A programok célja a kompetencia alapú ismeretszerzés gyakorlása. A témák az oktatási-képzési programok alapján, a környezetismeret, természetismeret, ember és környezete témakörökre épülnek. Gyalogtúrák, kerékpártúrák és kirándulások a Kiskunsági Nemzeti Parkban.

 


Körös-Maros Nemzeti Park

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Réhelyi Látogatóközpontja Dévaványa település határában található. A város központja autóval 10 perc alatt érhető el. A látogatóközpontban múzeum, őshonos háziállatokat és élő túzokokat bemutató helyszín található. Innen indul a puszta élővilágát bemutató tanösvény is, amely 1,5 km-en gyalogosan járható. A környező területek különböző élőhelyeit mutatják be a kerékpáros útvonalak. A látogatóközpontban
kerékpár bérelhető.

 

Őrségi Nemeti Park

Óvodás és iskolás csoportok részére szerveznek madarászást az Ős-Dráva Látogatóközpontban. A Dráva élővilága tanösvény madárgyűrűző állomásán megismerkedhetnek a gyerekek az ártér jellemző madaraival, a madárgyűrűzés jelentőségével és módszereivel. A madárgyűrűzésben jártas szakember vezetésével zajló foglalkozást oktatótermi előadás, és a látogatóközpont interaktív kiállítása egészíti ki.