Mecsek Ökocsali

Mecsek Ökocsali

Házhoz mennek, a diákok pedig házhoz jönnek

A Mecsek Zöldút Egyesület 2015-ben Kiváló Európai Desztináció-díjat nyert, a “Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja” címet kapott projektjével, amelyet a helyi gasztronómiára alapozott. Az Európai Bizottság 2006-ban indította útjára a Kiváló Európai Desztinációk nevű projektjét, amely az európai kontinens természeti, kulturális és szellemi örökségének sokszínűségét hivatott bemutatni a turisták számára. Az EDEN egy angol mozaikszó (European Destinations of ExcelleNce).

A Mecsek Zöldút tagjai készülve a versenyre felkutatták az egyes falvak helyi értékeit, termékeit, szolgáltatásait, programjait, hagyományait, gasztronómiai kínálatát, a turizmus fejlesztési lehetőségeit. Kerestek olyanokat, akik elkötelezettek a hagyományos, vegyszer- és tartósítószer-mentes, szezonális helyi termékek népszerűsítésében. Azokat, akiknek közös céljuk az erdei, mezei, kerti, vadon termő növények, gombák környezetbarát gyűjtése, használata és „visszatanítása”.

 

A zöldút fő motorja Dr. Németh Ibolya (Bia), környezeti nevelő, aki a BioBia porta és Pajtaszállón a Nyugat Mecsek gyönyörű kis falujában Cserkúton, Pécstől 5 km-re csodálatos természeti környezetben, faluszéli patakparton szépen felújított parasztudvarban a régi fészer és pajta padlásán, valamint a Szedres turistaházba és a Mézeskalács házikóban várja a diákokat.

A mozgássérültek számára készült hintát és a napaszalót is találunk a cserkúti BioBia Porta Pajta Szálló kertjében, hazánk talán egyik legkülönlegesebb vendégvárójába. Amellett, hogy csodálatos természeti környezetben várja az odalátogatókat, igazán különleges ételeket is fogyaszthatunk, amelyek mentesek a káros anyagoktól, hiszen a hozzávalókat a természet adta.

A cserkúti udvarban Bia egyedül, illetve családtagok bevonásával lekvárokat, zöldségkrémeket, aszalt gyümölcsöket, teákat készít. Ezen kívül sót, olajat, mártásalapokat is előállít, mindezeket szárított medvehagyma felhasználásával. A termékeket hagyományos eljárással tartósítja: aszalással, dunsztolással, azok tartósítószert és mesterséges adalékanyagokat nem tartalmaznak. Amennyire lehet, környezettudatosan dolgozik: napon aszal, üstben, fatüzeléssel főzi a lekvárokat.

Tudományát tanítja is a többiekkel együtt, a zöldúthoz tartozók hívásra szívesen elmennek az iskolákba, hogy bemutassák a vadon termő növényeket, a vegyszermentes zöldségeket és szívesen megmutatják hogyan lehet elkerülni, hogy tartósítószer kerüljön az ételbe.

A Mecsekben több helyen van egynapos osztálykirándulásra alkalmas falusi porta, ahol szintén az egészséges életmód, a hagyományos ételek megismerésén van a hangsúly, közben pedig kirándulnak, erdőt-mezőt járva ismerkednek a természettel.

Egyik legrégebbi és legismertebb ötletük a “Mecsek ökocsali”, melynek lényege, hogy a falusi vendéglátók egy asztalra teszik fel termékeiket és igény szerint eljuttatják ezt különféle városi rendezvényekre, konferenciákra, és színvonalas vendéglátással egybekötött programokat szerveznek, a tervezett útvonal a teljes Mecseket bejárja.

 

 

További osztálykirándulási helyszínek a környéken:
 Zengőszív Jurtafalu

 

 Mecsextrém Kalandpark

 

 Pécs Zoo

 Zsolnay Kulturális Negyed