LABIRINTUS élmény a kirándulásokon.

LABIRINTUS élmény a kirándulásokon.

A gyerekek és a felnőtek is kedvelik a rejtvényújságok labirintus feladatait. Vannak olyan kirándulás helyszínek is ahol élőben, testközelből kiprobálhatjuk, ki milyen ügyesen tudja megtalálni a kivezető utat az útvesztőkből.

KUKORICA LABIRINTUS

  • Évszaknak megfelelően – a Csongrád-Bokrosi „Vadnyugati városban” (www.vadnyugativaros.hu) 3000 nm-en lehet bolyongani a „tengeri” labirintusban sok más érdekes „Western” program mellett.

  • Kiszomboron (www.utveszto..com ) 5 hektáron 4,5 kilométer útvonallal várja a bolyongani vágyókat a Kiss Mária Hontensia Honismereti Kör tagjai által üzemeltetett kukorica-útvesztő, amely július – augusztusban négy héten keresztül üzemel, és minden szombaton érdekes programokat kínál.

  • A zsámbéki (www.zsambekinfo.hu ) kukorica labirintus az ősi, hétkörös útvesztőket mintázza. A négyhektáros földterületen a Piroskutya Alkotóközösség és a Bodzavirág Kertbarát Kör által ültetett labirintus-tanösvényt bejárók, a kukoricáról is megtudhatnak érdekességeket. A több mint két kilométeres befelé vezető úton, a kihelyezett táblákon a kukorica története és biológiája ismerhető meg, ahol a gyerekektől kezdve a szakemberekig, mindenki megtalálhatja a számára érdekes és használható új információkat a növényről. A kukoricalabirintus mellett kialakított kis parcellákon, a kukorica sokféleségét demonstráló bemutató ültetvényeket hoztak létre, kifejezetten a kisgyerekek számára. Ezeken a parcellákon mutatják be a ,,tengeri” régebbi hazai fajtáit is (Mindszentpusztai fehér, Zalai lófogú, Tordasi fillér, stb.), az MTA martonvásári kutatóintézetének génbankjából kapott magok elültetésével.

SÖVÉNY LABIRINTUS

  • Zala megyében, a Zalaegerszegi kistérségben, Búcsúszentlászlón is látható egy fiatalabb telepítésű, turisztikai célú sövénylabirintus.

  • Az Ópusztaszeri Nemzeti Park szomszédságában található a Csillagösvény Élménypark (www.csillagosveny.com ), ahol Európában is egyedülállóan hosszú, 3,5 km hosszan kanyargó és a legendás csodaszarvast formázó sövénylabirintus és tanösvény várja a kalandozni vágyókat. A helyes út megtalálásához – ami fahidakon is átvezet – többféle tematikájú magyar és angol nyelvű kérdéssorok nyújtanak segítséget.

FŰZFAVESSZŐ LABIRINTUS:

  • Szintén az Ópuszteri Csillagösvény Élményparkban található egy 1,2 km hosszúságú Fűzfafonat-labirintus is, melynek embermagasságú falait a Tisza-parti füzek ágaiból fonták.

  • Tihanyban a Levendula Házban egy kisebb útvesztőt lehet kipróbálni.

     Ha egyéb kalandokat keresel van még pár ajánlatunk: