Fenntarthatósági Hét

Fenntarthatósági Hét

A különböző témanapok és -hetek mind az általános, mind a középiskolákban izgalmas eseménynek számítanak a gyerekek és a pedagógusok körében is. Ezek keretében ugyanis lehetőség nyílik arra, hogy olyan globális témákra irányítsák játékos, kreatív módon a diákok figyelmét, mint például a fenntarthatóság.

  • A budapesti Liszt Ferenc Általános Iskola 8 éve ökoiskola, 2 éve pedig az Örökös Ökoiskola címet is elnyerte.Nem dicstelenül. Zöld programjuk az egész évet lefedi, és ezalatt nem csak a jeles napok megünneplését kell érteni. Évek óta minden tavasszal megrendezik az úgynevezett Fenntarthatósági Hetet, ami egy egész héten át tartó eseménysorozat a környezeti ártalmakra és azok megoldásaira fókuszálva. A tanítás utáni programként megvalósuló ökohét minden napra tartogat változatos elfoglaltságot a gyerekeknek, amelyek között mindenki megtalálhatja az érdeklődésének, kvalitásainak legmegfelelőbbet. Lehet jelentkezni számítógépes prezentáció elkészítésére, hulladék alapanyagból dolgozó kézműves foglalkozásra, részt lehet venni előadásokon, sportversenyeken. Sőt, az osztályok egymással is összemérhetik tudásukat! 

  • Az iskola célja, hogy a környezeti nevelési programjában vállaltaknak megfelelve:

    1. Felhívja a gyerekek figyelmét a környezet állapotában bekövetkező visszafordíthatatlan változások problémájára.

    2. Megismertesse a tanulókkal azokat a tevékenységeket, amelyek segítségével ők is sokat tehetnek a környezetért.

    3. A környezettudatos szemléletmódot, magatartást erősítése.

Színes programok

A legnagyobb népszerűségnek általában a kézműves foglalkozás örvend, ahol a gyerekek kiélhetik az alkotóvágyukat néhány WC-papír gurigának, PET-palacknak vagy műanyag flakonnak köszönhetően. A lehetőségeknek csak a képzelet szabhat határt, évről évre jobbnál jobb alkotások születnek (pl. lámpabúra, madárodú, nyaklánc).

Az elkészült remekműveket pedig a többi tanuló is megcsodálhatja – és ötletet meríthet belőlük – , mivel egy kiállításon bemutatásra kerülnek.

 

Nagy érdeklődésre tart számot a különböző számítógépes előadások készítése, illetve bemutatása is, ezt a feladatot főként az informatikában jártas tanulók vállalják szívesen. A sikerhez persze az előadói stílus is nagyban hozzájárul, így a tartalom mellett a humor is sokat számít. Népszerű témának számít az állatvédelem, ahogy a hulladékkezelés problémája is többeket inspirál. 

 

Aki pedig egyikhez sem érez affinitást, az részt vehet a környezetvédelmi akadályversenyen. Ezáltal a sportban tehetséges gyerekek is összemérhetik erejüket.

 

Végül, de nem utolsósorban egy plakátkészítő versenyen vesznek részt az osztályok, aminek témája valamilyen környezeti kihívás. Minden osztály a fantáziájára bízhatja magát, azonban ennél a feladatnál elvárás, hogy művészileg is értékelhető legyen a végeredmény, illetve hogy a választott témát megfelelő mélységben mutassák be. Az elkészült alkotásokat annak alapján pontozzák, hogy mennyire sikerült a tanulóknak megfogniuk a téma lényegét, milyen fokú művészi értéket képvisel a munkájuk, valamint, hogy az elkészítés során milyen eszközöket vettek igénybe.

 

A Fenntarthatósági Hét vagy Ökohét – amihez hasonlót egyre több tanintézmény szervez– azt a célt szolgálja, hogy a sokszínű programok segítségével a gyerekek figyelmét az egyes környezeti kihívásokra és azok jövőbeni következményeire, valamint a különböző hulladéktípusok újrahasznosításának és -használatának jelentőségére irányítsa.

További Öko programjaink:

 Mecsek Ökocsali

 Csillagösvény Öko Élménypark

 AZ ÉV ÖKOTURISZTIKAI LÉTESÍTMÉNYEI 2016

 Pörböly Ökoturisztikai Központ

 Tisza-tavi Ökocentrum