Értékekről tanulva

Értékekről tanulva

Kirándulások tematikáját a helyi és nemzeti értékek, értéktárak is adhatják. A www.hungarikum.hu honlapon részletesen rákereshetünk egy-egy megyében található Nemzeti Értékre, Hungarikumra.  A gyűjtő honlapok mellet vannak megyei, vagy települési értéktár gyűjtő honlapok is, mint a http://ertektar.bekesmegye.hu/ vagy a http://www.csongradertektar.hu/

A Dél-alföldi Teleházak Regionális Közhasznú Egyesület 15 évvel ezelőtt alakult meg 21 alapító taggal, azóta 59 teleházat működtető szervezet csatlakozott hozzájuk Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye területéről. A Tiszáról gyermekeknek projekt honlapjuk: http://tiszai.ertekek.huHYPERLINK “http://tiszai.ertekek.hu/”/ egy ifjúsági portál, mely a Tisza természeti, kultúrális értékeinek megismerését és feltárását tűzte ki célul.  A honlap segítségével a fiatalok által leggyakrabban alkalmazott IKT eszközökön keresztül közelebb hozzák egy-egy határon túli tájegységhez az érdeklődőket, kirándulókat virtuális és valóságos térben egyaránt. „Játszva tanulni, tanulva játszani”. A Tisza forrásától Csetfalváig tartó szakasz feltérképezése már részben megtörtént, a feltérképezett településeket a honlap bemutatja a projekt honlapon képekkel, videókkal is. A szegedi értékeket külön honlapon jelenítették meg  http://szegedi.ertekek.hu/ .  Fiatalok számára készült tematikával könnyed, játékos formában ismertetik meg és így népszerűsítik a szegedi értékeket, ezáltal megerősítve a nemzeti tudatot és közelebb hozva a jövő generációját a helyi értéktárakhoz és a hungarikumokhoz. Az interaktív webfelületen ismertetik a Szegedi Értéktárban szereplő értékeket. A portál segítségével a fiatalok az ismeretbővítés mellett, fejleszthetik a kreativitásukat, kapcsolatteremtő- és koncentráló képességüket. A weboldal kétnyelvű, angol és magyar. Az egyes témákat összesen több mint 110 fotóval, rajzokkal, valamint térképekkel illusztrálva mutatják be.

Csetfalváról a „Tudtad-e?” rovatban megtudhatjuk például, hogy Kárpátalja egyik legszebb és legjellegzetesebb református temploma itt épült fel. Itt futott zátonyra gróf Széchenyi István Pannónia gőzösével. Móricz Zsigmond híres magyar író édesanyja itt született. Olvashatunk Tiszaújlakról, ahol pedig az első magyar orvosnő dr. Steinberger Sarolta született.

 

 Tisza Sport Hotel

 Tisza-tavi Ökocentrum