Élmény- és tudásszerzés a biogazdaság látogatáson

Élmény- és tudásszerzés a biogazdaság látogatáson

A VIRÁGOSKÚT-i biogazdaságba érdemes ellátogatni kirándulások, de akár iskolai programok, órák keretében is. A gazda, Rózsa Péter a tiszta a vegyszerektől mentes biogazdálkodás megszállottja, de egyben sikeres üzletember is. Sokat áldoznak a régi mesterségek, szokások, hagyományok megőrzésére, ápolására. Jövőképet, élményt és tudást szerezhet a hozzájuk látogató. Hajdú-Bihar megyében a Balmazújváros melletti Virágoskúton 25 hektárnyi területen folyik biodinamikus módszerek segítségével zöldség és fűszernövények, szántóföldi növények termesztése. Virágoskúti Biobolt emeleti galériájában igazi csárda hangulatban fogyaszthatnak el a vendégek bio gyümölcsleveket, italokat és tájételeket.

A biodinamikus gazdálkodási mód lényegében az életösszefüggések alakításában áll, és ezért nem lehet úgy” – olyan mechanikusan – „megszabni a tennivalókat, mint egy élettelen tárgy előállítása esetében.… Nagyon fontos szerepe van az életfolyamatokat befolyásoló eljárások pontos időzítésének. Ehhez hozzátartozik különösképpen a biodinamikus preparátumok rendszeres és lelkiismeretes „ – megfelelő időben történő –  „alkalm
azása, valamint az, hogy a gazda a növénytermesztésben és az állattartás során a kozmikus ritmusokat is figyelembe vegye.”  (Demeter gazdálkodási irányelvek 2004/5)

2003 nyarán került átadásra a bio-feldolgozó üzem, ahol régi Erdélyi és táj jellegű receptek alapján készülnek a zöldség-, és gyümölcskonzervek, levek pl. faszénen sütött padlizsánból, paprikából, zakuszkát és Padlizsánkrémet.

A gazdaság másik része Hortobágy – Vókonya pusztán található, ahol közvetlenül a folyó partja mellett tenyésztik és ökológiai szempontok szerint tartj
ák , a jórészt őshonos magyar állatokat, így a magyar szürke marhát, racka juhot fekete és fehér változatban, szőke mangalicát, szamarat, kopasznyakú tyúkokat, fodros tollú ludakat, gyöngytyúkokat, pulykákat. A gazdaság segítői is egyben a komondorok.

A magyar népművészet és hagyomány dicsőségét hirdeti a Vókonyán felépített új kápolna. A körtemplom alakú pás
ztorszentély falain a magyar pásztorhagyomány legkiválóbb ábrázolásai vannak – tükrösök, oltár-tükrösök, sótartók, kelengyeládák, tülkök, borotvatokok stb. – Makoldi Sándor festő és néprajztudós által átgondolt mintakincseiből válogatva. A jeles napokon az ablakokból bevetődő fény egy teljes üdvtörténeti rendet mutat be a falakon és a mennyezeten egyaránt. A kapuk, a faragások, a szentély csúcsdísze is mind a magyar népművészet és a magyar hagyomány mentén, annak örökkévalóságát örökíti meg.

Nemsokára megépül a 200 főt is befogadó Virágoskúti Bio csárda. A Rege a csodaszarsvasról című mennyezeti festményt Makoldi Sándor készítette, a 12 tartóoszlopot Győri László és Tóth Zoltán faragta, a berendezési tárgyak egytől egyig kézművesek munkái. A pincerészben látványérlelők (sonka, kolbász, szalonna, sajt) várják majd a vendégeket, továbbá bio ételekből és italokból lehet választani. A biocsárda mellett felépített öt parasztház a Kárpát-medence öt tájegységét jeleníti meg.

A biogazdaság egész évben várja különböző programokkal a vendégeket. Ilyen program télen a disznótoros, vagy augusztus végén az országos bio főzőverseny, pásztortalálkozó pajta konferenciával, ahol még viselet bemutató és bajusz verseny és muzsika, néptánc és vásár is helyet kap.

Hasonló tartalom:

 Mecsek Ökocsali