Élelmiszerpazarlás ellen az iskolákban

Élelmiszerpazarlás ellen az iskolákban

Évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer-hulladék keletkezik világszerte, ami a globális élelmiszer-termelés egyharmadának felel meg. A problémát számos országban igyekeznek orvosolni, hazánkban a Nébih koordinálásával indult kampány, hogy négy év alatt 8 százalékkal mérsékelje az élelmiszer-hulladékot.

A NÉBIH Maradék nélkül programja az Európai Unió LIFE támogatás segítségével célként tűzi ki az élelmiszerpazarlás megelőzésére vonatkozó tudatosság növelését. A felnőtt lakosság mellett kiemelten fontos az általános iskolások tájékoztatása, erre a célra iskolai programot dolgoznak ki, tananyagok fejlesztés és az ismeretek elsajátítását ellenőrző specifikus online kvízjátékok kifejlesztésével. A kvíz verseny legeredményesebb tanulói részére egy nyári tábor megszervezésére is sor kerül, amely során a gyerekek játékos formában tudják elsajátítani az élelmiszerhulladék megelőzésével kapcsolatos jó gyakorlatokat. A nemzetközi tapasztalatok is alátámasztják, hogy azok a kampányok sikeresek hosszú távon, amelyek a jövő fogyasztóit is megszólítják.

Az Iskolai Program tervezett elindulása: 2018. február.

Mennyiség helyett minőség!” Célkitűzés, hogy 8-10%-kal csökkenjen a kidobott élelmiszerek mennyisége. Ez pénzben kifejezve hozzávetőlegesen 15 milliárd forint megtakarítást jelentene a háztartásoknak.

A gyermekek állandóan változó ízlése miatt is sok élelmiszerhulladék keletkezik. A www.maradeknelkul.hu oldalon ennek kezelésére is használ
ható praktikákat:

Vonjuk be a gyermekeket már az ételkészítés előkészítő fázisaiba (pl.: alapanyagok kimérése, panírozás, tésztagyúrás). A gyerekek büszkék lesznek munkájukra, szívesebben elfogyasztják az ételt.

Fűszerezzük a gyerekekkel közösen az ételeket!

Kisebb gyermekek számára készítsünk alakzatokat, arcformákat a tányérra.

Idősebb a gyermekkel beszélgessünk az élelmiszerekről. Mutassuk be milyen sok idő és energia szükséges egy termék alapanyagainak megtermeléséhez, illetve a csomagolt élelmiszer gyártásához és értékesítéséhez. Hangsúlyozzuk ki: az élelmiszer érték.

A program mellet a tájékozódást segíti a NÉBIH Ételt csak okosanHYPERLINK “https://www.facebook.com/eteltcsakokosan/?fref=ts” HYPERLINK “https://www.facebook.com/eteltcsakokosan/?fref=ts”Facebook-oldalaHYPERLINK “https://www.f
acebook.com/eteltcsakokosan/?fref=ts”
is.

Több civil kezdeményezés is felhívta már a figyelmet az élelmiszerpazarlásra.

Az Magyar Élelmiszerbank Egyesület missziója, hogy felkutatva az élelmiszerfeleslegeket, eljutassák a nélkülözőkhöz. Indulásuk óta több mint 37,2 ezer tonnányi élelmiszert osztottak szét az országban. Mezőgazdasági, élelmiszeripari vagy kereskedelmi vállalatokkal, magánszemélyekkel is kapcsolatot építenek. (www.elelmiszerbank.hu )

A Kislépték Egyesület 2016 áprilisában a Herman Ottó Intézettel közösen rendezett szakmai fórumot „A helyi közösségek és együttműködéseik szerepe a hulladék-gazdálkodásban” címmel  a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával. A fórumon elhangzottak az ételmaradék takarmányozási célú felhasználásának tiltásának okai is. A megfogalmazott javaslatok után a Hermann Ottó Intézet által megismertetett Ausztráliai nemzetközi jó gyakorlat is olvasható az Egyesület honlapján. (www.kisleptek.hu/hulladekmegelozes_kisleptekben/ ).

 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (www.tudatosvasarlo.hu ) honlapján sok-sok információt találunk a témában. Hasznos tippek olvashatók a Konyhai újrahasznosítás A-tól Z-ig cikkbe. Ökofitnesz programjukban a fogyasztók életmódjával kapcsolatos tudást és tapasztalatokat a közösségi portálok erejével osztották meg, és az online játékok sikeres módszertanával hírdettek kihívásokat, versenyt.