EgySzer volt, hol nem volt….Bergendóciai Meseösvény-Őseink földjén

EgySzer volt, hol nem volt….Bergendóciai Meseösvény-Őseink földjén

A Bergendóc Szociális Szövetkezet igazi újdonsággal várja- nem csak!- a gyerekeket! Mert a mese mindenkié!

A Szövetkezetet azzal a céllal alapították, hogy felfedezze és bemutassa a helyi természeti és történelmi értékeket, élővé tegye a hagyományokat.

Baranyi Ildikó alapító tag/mesemondó és csapata, először nemzeti ünnepünkön, március 15-én mutatkozott be a Csillagösvény Labirintusban, ahol óránként mesélte el a Mesejurtában Móra Ferenc Furulya című meséjét, majd mindenkit bevarázsolva a mesébe kis csoportokban (10-12 fő) útnak indította őket vándorútjukon. A kialakított állomásokon a mese szereplői várták a hősöket, akik a kijelölt túraútvonalon körbejárták a labirintust, ahol megelevenedett a mese, bevarázsolták a szabadságharc hangulatába a résztvevőket. A bíró harci dalt tanított, Damjanich bemutatott egy igazi, korabeli puskát, porba rajzolta a bicskei csatát, de igazi harci kiképzésben is részesültek a kis szabadságharcosok.

A jurtában egy kézműves foglalkozás is várta a gyerekeket, ahol egyedi kokárdákat készíthettek.

A meseösvény meséit időzítik az aktuális ünnepekhez, vagy helyszínhez. Lehet meseösvényt egy igényelt helyszínre is vinni, de ez egyéni tervezést igényel, és legalább 1 hónapra előre kell igényelni a felkészülés miatt.

Meseösvényeket havonta új mesével, és színhellyel terveznek kicsalogatva a családokat, osztályokat a természetbe. Programjaik helyszíne zömében a Pusztabíró háza, ami egy csodás természeti, tanyasi környezetben van Pusztaszeren (Ópusztaszertől 7 km-re), az Árpád halom lábánál, a Hétvezér emlékműnél. Ideális helyszín osztálykirándulásoknak, nyári időszakban 3 jurta is áll a rendelkezésre, de a ház szálláshelyként is használható szezonálisan.

Nyáron táborokat szerveznek, ahol gyapjúnapon nemezelni, kenyérnapon kemencében sütni, üstben szilvalekvárt főzni, madarászni, bogarászni, kertészkedni…szóval élni, és tapasztalni lehet, és persze mesélni, mesélni és mesélni.

Jövőre nagy tervük a Haza-vár tábor, ahol külföldön élő magyarok gyermekeit itthon élő magyar gyermekekkel közösen terveznek táboroztatni, mesével, néptánccal, énekkel, a hagyományaink élésével erősítve nemzeti öntudatukat. Hogy gyökereiket ne feledjék, és ne veszítsék el! És hol is máshol, mint Őseink földjén, a SZER-en-Pusztaszeren!

További információk: https://www.facebook.com/pusztabirohaza/

post a comment