Egy verseny, amivel a környezet is nyer

Egy verseny, amivel a környezet is nyer

A használt elemek és elektronikai hulladékok szelektív gyűjtése kiemelten fontos, mivel ezek a természetbe kerülve – a belőlük kioldódó veszélyes anyagok miatt – súlyosan károsíthatják a talajt és az élővizeket. Egy 2011 óta futó gyűjtőprogramnak köszönhetően eddig több mint 383 000 kg használt elem került hasznosításra.

Ehhez a rendkívül jó eredményhez az is kellett, hogy a PontVelem Okos Programhoz egy gyűjtőversenyt is kapcsoljanak a szervezők.

A részvételhez először az iskolának szükséges regisztrálnia a program weboldalán, majd a szerződéskötést követően kezdődhet a gyűjtés. Ebbe az iskola diákjai egyénileg és csoportban (pl. egy-egy osztály) is bekapcsolódhatnak.

Két kategóriában folyik a verseny:

– használt elem és kisméretű akkumulátor: mikroceruzaAAA (RB), ceruzaAA (R6), babyC (R14), góliátD (R20), lapos4,5V-os (3R12), rádió9V-os (6F22)

– használt mobiltelefon, e-kütyük: PDA, tablet, digitális fényképező, digitális kamera, GPS

Egy iskolai program sikeréhez elengedhetetlen, hogy legyen tanár, aki annak koordinációját, a kapcsolódó feladatokat elvégzi. Ezek a következők: a programról szóló plakát kihelyezése, a tanulók tájékoztatása, a résztvevők között az elemgyűjtő dobozok kiosztása, majd a teli dobozok begyűjtése és ürítése az iskolai nagy gyűjtőbe, a kuponok kiosztása, az elszállítás intézése. A gyerekek dolga, hogy a gyűjtődobozt otthon megtöltsék használt elemek
kel, e-kütyükkel, hogy azok ne a kommunális gyűjtőbe kerüljenek és ne egy hulladéklerakón vagy égetőben végezzék.

Kiktől gyűjthetnek? Bárkitől! Rokonoktól, szomszédoktól, a szülők munkahelyéről. Amint megtelt a doboz, a programért felelős pedagógusnak kell leadni. Minden 1 kg-nyi elem után egy kupont kap a diák, amin szerepel egy kód. Ezt a program weboldalán beírva azonnal jóváíródnak a számláján a pontjai (1 kg használt elem=1 kupon=100 GyűjtőPont), amit a PontBoltban ajándékokra válthat be (ezeket évente 5 alkalommal szállítják ki az iskolába), vagy jótékonykodhat belőlük.

Négyféle jótékony célra ajánlhatja fel a pontjait. Hárommal a Máltai Szeretetszolgálat programjai támogathatók, míg a negyedik lehetőség a saját iskola alapítványának segítése.

A programban eddig 1104 iskola vett részt, összesen 383 021 kg használt elemet és 82 508 db mobiltelefont, e-kütyüt gyűjtöttek össze. Ráadásul az évek során egyre összetettebbé vált a kezdeményezés. Ma már nemcsak a szelektív hulladékgyűjtésre ösztönöz, hanem a pénzügyi, “bankolási” alapismeretek, valamint a jótékonykodás, az “adni jó” érzés elterjesztését is zászlajára tűzte.

Ha a 2016/2017-es téli verseny állását vesszük szemügyre, elképesztő egyéni és iskolai eredményeket látunk.

Bár a verseny még csak félidőben jár, a legtöbbet gyűjtő diák 666 kilogramnyi használt elemnél tart. Ő egyedül a csomádi Esztergály Mihály Általános Iskolában begyűjtött mennyiség felét biztosította. Az intézmény jelenleg ebben a kategóriában az első helyezett (eddig 1337 kg-nál járnak).
A mobiltelefon, e-kütyük kategóriában az egyéni első helyet 201 darabbal tartja egy diák, aki ezzel szintén megszerezte iskolájának, a pápai Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskolának a vezető pozíciót. Eddig az iskola tanulói 381 db e-eszközt adtak le.

Azonban nem csak a mennyiség számít! Azt a 3 iskolát is díjazzák (könyvekkel és pénzjutalommal, amit csak olyan eszközre költhetnek, ami a fenntarthatóságot szolgálja), ahol az iskola létszámához képest a legnagyobb mennyiséget, illetve darabszámot gyűjtötték. Ebben jelenleg messze a szárföldi Kapuvár Térségi Általános Iskola vezet.