A Pörbölyi Ökoturisztikai Központ

A Pörbölyi Ökoturisztikai Központ

Az év ökoturisztikai létesítménye-díjjal ismerték el látogatóközpont kategóriában a Pörbölyi Ökoturisztikai Központot. Hogy megosztva kapták az első díjat a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközponttal, mit sem von le az értékéből, csak erősíti azt.

Mit is rejt ez a központ és környéke, hogy ilyen nagy elismerésben részesült? Hogyan tudják elérni, látogatni, milyenek a tanösvényei, mit tanulhatnak itt a diákok?A Pörbölyi Ökoturisztikai Központ

Sokan ismerik és kedvelik a pedagógusok közül a Pörbölyi Ökoturisztikai Központot. Vannak olyan diákok, akik előtt nem kétséges, hogy a tavasszal, vagy ősszel, netán télen Pörbölyre mennek osztálykirándulásra.

Egy ökoturisztikai kalandozás a Gemenci erdőben nem is kezdődhet másképp, mint a Pörböly település határában található Ökoturisztikai Központban, Pörböly „Gemenc kapuja”, amely az ártéri erdő szélén, két régió határán fekszik, innen indul az ártéri rengetegbe a közkedvelt Gemenci Erdei Vasút.

Az Ökoturisztikai Központ néprajzi múzeuma bemutatja Sárköz néprajzát, a gímszarvast, az ártér élővilágát, valamint az erdészet, a gazdálkodás összegyűjtött tárgyi emlékeit. Itt kapott helyet a Gemenci Méhészeti Gyűjtemény is, s itt van Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje.

A pörbölyi állomástól, fogadóépülettől induló új ösvényen néhány perces sétával elérhető az arborétum, de a most létesített nagyrezéti vadmegfigyelő-helyet is innen lehet megközelíteni. A kisvasút pályaszakasza mentén található tanösvények és játszóterek, a megfigyelőtornyok, a halászati bemutatóhely segítségével ismerheti meg a nagyközönség ezt a páratlan, növény- és állatvilágát tekintve egyedülálló tájat.

Az erdőgazdaság Ökoturisztikai Központja olyan komplex szolgáltatást nyújt, amely a bakancsos, a kerékpáros, valamint a vízi turistáknak és az erdei vasút szerelmeseinek egyaránt izgalmas élményeket ígér. A fogadóépületnél van az erdei vasút végállomása, a „Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben” című interaktív kiállítás és a Gemenc Erdészeti Erdei Iskola is.

 

A kisvasút megállóiban található tanösvények és játszóterek, a megfigyelőtornyok, a Gemenci Méhészeti Gyűjtemény, a Lassiban található halászati bemutatóhely várja a diákokat, akik sportolhatnak is, vízi túrán, kenuval ismerkedhetnek az érintetlen holtágak világával.

Külön felejthetetlen élményt nyújt, amikor lovas fogattal, valamint szakvezetővel indulnak útra, és az erdővel, mezővel, a vízi világgal barátkoznak..

A Gemenc Zrt. megújult erdészeti erdei iskoláját ünnepélyes keretek között 2016. júniusában adták át. A 150 millió forintos beruházás során nem csak átépítették, hanem ki is bővítették a már meglévő épületet, és az iskola teljes körűen akadálymentes.

Megújult a tanterem és bútorzata, bővültek a szemléltető eszközök, átalakították és fejlesztették a szálláskapacitást, új vizesblokkok készültek, megújult a konyha és az étterem, valamint megtörtént az energetikai korszerűsítés is. A fejlesztés során az eddigi három nagy hálóterem helyett 11 kisebb szoba készült el, így az 5-6 ágyas hálótermek mellett, 2-4 ágyas fürdőszobás szobák is létrejöttek, valamint a tetőtérben is megépült egy vizesblokk. Az épület földszintjén a tantermet, az éttermet és a 100 adagos konyhát átalakították, az étterem pedig fedett terasszal bővült, valamint az épület környezete is megújult.

Minden a gyerekekre vár.