A nagykőrösi Arany János Közérdekű Múzeális Gyűjtemény

Tudd meg, hogy miért érdemes a következő osztálykirándulást a nagykőrösi Arany János Közérdekű Múzeális Gyűjteménybe szervezni!
Az show more

Tudd meg, hogy miért érdemes a következő osztálykirándulást a nagykőrösi Arany János Közérdekű Múzeális Gyűjteménybe szervezni!

Az Arany János Múzeumot – Városi Múzeum néven – 1928-ban alapította Nagykőrös város képviselő-testülete Dezső Kázmér polgármester kezdeményezésére. A múzeumi gyűjtemény alapját képezte Dezső Kázmér magángyűjteménye, amelyet a leendő városi múzeum számára ajánlott fel. De a nagykőrösi múzeumügy ennél régebbi múltra tekinthet vissza. Arany János halálát követően a hálás tanítványok elkezdték gyűjteni a költő nagykőrösi tanárságának emlékeit. Az Arany család is számos értékes kéziratot és a költő pipáját ajándékozta a városnak.

Az 1993-94-ben végbement műemléki rekonstrukció során jelentősen bővült a múzeumépület és új raktárbázis is létesült. Az épület előtt 1996-ban felavatott Nagy Tanári Kar szoborcsoport Arany Jánosnak és tanártársainak, a Bor-Kalán szobor pedig a honfoglalás 1100 éves évfordulójának állít emléket. 

A Múzeum fenntartója 2013. január 1. óta Nagykőrös Város Önkormányzata, az intézmény a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ tagintézményeként működik Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény néven. 

A gyűjtemény fontos célja, hogy a látogatókkal megismertesse Arany János kultuszát, valamint a gazdag múzeumi anyagot. Ennek érdekében a városi rendezvényeken éppúgy, mint a közgyűjtemény saját rendezésében programokkal várják a szakalkalmazottak a látogatókat. Ilyen rendezvények a teljesség igénye nélkül: Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Verseny, Szent György Napi Forgatag és Virágvásár, Múzeumok Világnapja, Régészet Napja, Múzeumok Éjszakája, Kőrösi Möggyfesztivál, Nagykőrösi Arany-Napok, Kulturális Örökség Napja, stb.

This business has no offers to display.

send us a message

    Kérjük adja meg a kirándulása tervezett adatait, hogy ajánlatot tudjunk küldeni