Gyulai vár

Tudd meg, hogy miért érdemes a következő osztálykirándulást a Gyulai várba szervezni!
Állandó show more

Mon

10:00 AM - 07:00 PM

Tue

10:00 AM - 07:00 PM

Wed

10:00 AM - 07:00 PM

Thu

10:00 AM - 07:00 PM

Fri

10:00 AM - 07:00 PM

Sat

10:00 AM - 07:00 PM

Sun

10:00 AM - 07:00 PM

Tudd meg, hogy miért érdemes a következő osztálykirándulást a Gyulai várba szervezni!

Állandó kiállítás:

  • Várbörtön
  • Borozó-galéria
  • Kápolna
  • Fazekasműhely

Hungarikumnak tekinthető mivel nem maradt ránk más olyan Zsigmond-kori főúri lakó –és védelmi épület, amely ilyen nagyszámú 15. századi gótikus építészeti térrel rendelkezne. A gyulai vár építéstörténete abban is egyedi, eltér a magyarországi várépítési gyakorlattól, hogy másutt általában az un. „öregtornyot” építették fel előbb, és a későbbiek során azt kerítették körül különböző védművekkel és várfallal.

Gyula város legrégebbi épített öröksége a több mint 600 éves vár, a valamikori Magyar Királyság egyetlen épen maradt gótikus sík vidéki téglavára. Nincs több olyan világi épületünk, amely ennyi Zsigmond-kori belső térrel rendelkezik. 
A várakról kialakult képpel szemben a gyulai erődítmény sík terepen áll, s az adottságoknak megfelelően a legkönnyebben hozzáférhető, helyben rendelkezésre álló agyag adta téglából épült.

A várban működik a vármúzeum, ahol az érdeklődők 24 kiállítóteremben járhatják végig, közel hét évszázad történetét. A földszinten található várbörtön, éléstár, sütőház, kovácsműhely, fazekasműhely, múzeumpedagógiai terem, borozó és kápolna. A várbörtön négy helyiségből áll, ahol – Bűn és bűnhődés az egykori Magyarországon – címmel mutatják be a kivégző a testcsonkító a testfenyítő a kínzó-és a megszégyenítő eszközöket. Az emeleten várúrnői várúri és várnagyi lakosztályok, várúri hivatali szoba, a szandzsák bég fogadószobája, fegyvertár, alabárdos terem és lovagterem látható.

A Gyulai Várszínház 1964 óta működik a vár falai között nyaranként szabadtéri előadások helyszíneként. A várjátékok kezdeményezője. A várkert emellett sok vendégcsalogató szabadtéri rendezvény színhelye is.

This business has no offers to display.

send us a message

    Kérjük adja meg a kirándulása tervezett adatait, hogy ajánlatot tudjunk küldeni