Buják

Általános tudnivalók
Festői szépségű, sajátos hangulatú falu Buják, mai napig élő népszokásokkal. Akinek túrázni támad kedve, annak show more

Általános tudnivalók

Festői szépségű, sajátos hangulatú falu Buják, mai napig élő népszokásokkal. Akinek túrázni támad kedve, annak a Cserhát dombjai kitűnő helyet biztosítanak, hiszen a turista útvonalak minden fontosabb látnivalót érintenek.

 

Programlehetőségek

  • Sasbérci kilátó

1920 körül építette gróf Poppenheim Szigfrid erdőtulajdonos feleségének, gróf Károlyi Erzsébetnek, Franz Zell müncheni építész tervei alapján. Szűk két évtizedig használták az emeleti részt vadászatok alkalmával. Az alsó szinten egészen az 1950-es évekig erdész család lakott, az emelet szobáit vadászatok során használták, vadász pihenőként. 1930-ban megszűnt vadászati funkciója, és az új tulajdonos, nem törődött a toronnyal.

A kilátó remek kirándulóhely osztályok és kisgyermekes családok számára, akik szívesen piknikeznek a szabadban, vagy fedeznének fel egy aprócska erdőszegletet.

  •  Templomrom a Káponkán 

Buják egyike Magyarország legrégebbi, és ami még ennél fontosabb, folyamatosan fennálló és működő templomos helyeinek, még a török hódoltság alatt és a reformáció ellenére is. A Káponkán álló templom a XVII. század második felében a török hódoltság után szűnhetett meg Istentiszteleti hely lenni, akkor készült egy templom lent a faluban, ami viszont eléggé silány anyagból készülhetett, mivel majdnem 100 évvel később herceg Eszterházy Pál felépítette Buják mai templomát.

Ennek a ma álló barokk templomnak 2013-ban megkezdett helyreállításakor született az egyházközség tagjaiban az elhatározás, hogy a lebontott toronysisak régi keresztje ezután mindenki számára messziről megjelölje azt a helyet, ahol az első ősi templom romjai ma is láthatóak. 

 

 

This business has no offers to display.

send us a message

    Kérjük adja meg a kirándulása tervezett adatait, hogy ajánlatot tudjunk küldeni