Mezőségi és Marosmenti kastélylátogatás - A felejthetetlen élményekért

Ugron kastély, Marosvásárhely, Kallós Zoltán Alapítvány Néprajzi Múzeuma, Bánffy kastély, Teleki kastély, Tordai-hasadék

A kirándulazosztaly.hu csapata, mint az osztálykirándulások specialistája kézzel fogható élményeket és tartalmas kikapcsolódást kínál show more

Kolozs megye (Románia)

Mezőségi és Marosmenti kastélylátogatás

0

Mezőségi és Marosmenti kastélylátogatás

(5 nap, 4 éjszaka)

Szállás:

4 éj panzióban

Finanszírozás:

a korábbi pályázatok az utazást, szállást, étkezést, belépődíjakat, a kísérőtanárok napidíját és az idegenvezető díját támogatta. Az új pályázati kiírás még nem jelent meg, ezért az elszámolható költségek köre és mértéke még nem ismert.

Önrész:

A pályázati kiírás ismeretében tudjuk majd megmondani

3 fő kísérőtanár napidíja:

eddig 15.000 Ft/fő/nap volt, várhatóan nem változik

Projektvezető tiszteletdíja:

Ellenérték fejében, megbízási szerződés keretében a kijelölt pedagógussal

Szolgáltatásaink:

Ingyenes pályázatírást, programtervezést, utazásszervezést, tankerülettel, centrummal egyeztetéseket, pénzügyi és szakmai beszámolók elkészítését utazási irodánk teljes körűen végezi

Díjazásunk:

Pályázatírási, utazásszervezési munkadíjunkat a pályázatból gazdálkodjuk ki, az iskolának nincs fizetési kötelezettsége


PROGRAM LEÍRÁS

1.nap   Nagyvárad – Zsobok 

Kora reggeli indulást követően, útközben megállunk Nagyváradon. Belvárosi sétánk során felfedezzük a város nevezetes épületeit és szobrait, a Római Katolikus Püspöki Palotát, Fekete Sas  Palotát, Apolló palotát, Szent László király szoboregyüttesét

Következő állomásunk Zsobok, itt található az egyik leglátványosabb kalotaszegi református templom. A település látnivalóinak megtekintése mellett előadást hallgatunk Kalotaszeg hagyományairól és kultúrájáról.

Este elfoglaljuk a szálláshelyünket, majd vacsorát követően megismerkedünk szállásunk magyarlakta településével.  

2.nap   Marosvásárhely

A délelőttöt Marosvásárhely nevezetességeinek megismerésével töltjük. Először egy irodalom órát tartunk a reformkor nagy költőinek, Kazinczy Ferencnek, Petőfi Sándornak, Arany Jánosnak és Kölcsey Ferencnek Erdélyhez kötődő költeményeiről. Utána felkeressük a Vártemplomot és a Várat, ahol egy rendhagyó történelem óra keretében megismerkedhetünk Hunyadi János és II. Rákóczi Ferenc történelmi szerepével. Utunkat folytatva megtekintjük a városkép két meghatározó épületét, a Városházát és a Kultúrpalotát. A Kultúrpalota Tükörtermében felfedezzük a magyar népballadákat ábrázoló üvegablakokat. Ezt követően, a 17-18. században épült, barokk stílusú épületben található Teleki Tékában teszünk egy kirándulást. A marosvásárhelyi körutat a Református Kollégium-Bolyai Farkas Elméleti Líceum meglátogatásával zárják, ahol koszorút helyezünk el a Bolyai szoborcsoportnál. Végül közösen megtekintjük a Néprajzi Múzeum kiállítását.

3.nap   Somberke – Gernyeszeg – Marosvécs

A délelőtti program első állomása a somberki Teleki kastély. Utunk folytatásaként meglátogatjuk a gernyeszegi Teleki kastélyt, ezt gyakran illetik a „Maros ékköve” elnevezéssel is. Az épület a barokk stílus egyik legreprezentatívabb erdélyi alkotása, amely a Budapest környéki Grassalkovich-stílusú együttesekhez kapcsolódik. Jelen pillanatban a kastély és az ezt körülvevő zöldövezet restaurálásán dolgoznak.

Délután a marosvécsi Kemény kastély megismerése vár ránk. Itt található Wass Albert író sírhelye is, mely az utóbbi években valódi zarándok hellyé vált. A park jelenleg ismét a Kemény család tulajdonában van.

4.nap   Torda

Délelőtt Tordán állunk meg, ahol először a Tordai sóbányát látogatjuk meg. A sóbánya eredete, a só kitermelését igazoló dokumentumok segítségével, 1075-re vezethető vissza. Az európai forrásokból korszerűsített sóbányában gyógykezelő központot, kisebb templomot, golf- és tekepályát, amfiteátrumot hoztak létre. Ezután a Tordai-hasadékhoz utazunk, ahol egy rendhagyó földrajz órán vehetünk részt. A Tordai-hasadék Erdély egyik legismertebb, legnépszerűbb természeti látnivalója, kiránduló helye. A lenyűgöző látványt nyújtó kettéhasadt hegy a Torockói-hegység északi nyúlványában, Tordától pár kilométerre található. A szurdokban futó közkedvelt, függő hidakkal felszerelt túraút végig járása felejthetetlen élmény, visszafelé választhatjuk a hasadék tetején futó, kilátásban gazdag útvonalat is.

5.nap   Mezőzáh – Válaszút – Bonchida   

Délelőtt ellátogatunk a mezőzáhi Ugron kastélyhoz. A kastély építése 1911 körül kezdődött és egy szerelmi történet is fűződik hozzá, miszerint a kastélyt a gróf egy orosz herceg kisasszonyba volt szerelmes, akit feleségül akart venni. Ezután meglátogatjuk a Kallós Zoltán Alapítvány Néprajzi Múzeumát. Az alapítvány célkitűzése a magyar népi kultúra szellemi, tárgyi értékeinek, hagyományainak megtartása és terjesztése. Az Alapítvány olyan tevékenységeket, rendezvényeket, képzéseket szervez, melyek a térség kulturális életét felpezsdítik, a szórványban élő magyar közösségek megmaradását segítik.

Délután folytatjuk a kastélyok felfedezését, és először a válaszúti Bánffy kastélyhoz utazunk. Nem tudjuk pontosan, hogy a településen mikor épült fel a család udvarháza, de feltételezzük, hogy már a 18. század második felében állt az épület. A 19. század második felében történt a kastély legjelentősebb átépítése, amely során a korábbi épületre emeletet húztak, és kialakították a mai képet is meghatározó eklektikus homlokzatokat. Ezután a bonchidai Bánffy kastély felé vesszük az irányt. A bonchidai kastélyparkról először a 18. század közepén hallunk, amikor a tulajdonos, Schönbrunn és Versailles mintájára pompás francia parkot próbált létesíteni Bonchidán.

Hazaérkezés az esti órákban.

 

Amiben segíteni tudunk:

  • Utazási irodánk teljes körűen végzi a program összeállítását, a pályázat ingyenes megírását, az utazás lebonyolítását és az utazást követő pénzügyi és szakmai beszámolók elkészítését.
  • Helyismerettel és évtizedes tapasztalattal rendelkező határon túli partnereinkkel közösen állítottuk össze a kirándulások programjait, ők segítik az utazások gördülékeny lebonyolítását. 
  • Meghirdetett útjaink igény szerint, rugalmasan változtathatóak.
  • Külhoni partnereink segítségével közreműködünk a külhoni magyar tannyelvű iskolákkal a kapcsolat kialakításában  és az együttműködés elősegítésében.
  • A  szervező pedagógusnak egyeztetett összegű projektvezetési díj, a kísérőtanároknak bruttó 15,000 Ft napidíj kerül elszámolásra.
  • A HAT-19-01 “Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” pályázaton a 2019/2020-as tanévben hetedikes osztályok indulhatnak.