Kulturális körút a Délvidéken - A felejthetetlen élményekért

Palicsi-tó, Szabadka, Pétervárad, Újvidék, Zimony, Belgrád, Szendrő, Elemér, Bácstopolya

A kirándulazosztaly.hu csapata, mint az osztálykirándulások specialistája kézzel fogható élményeket és tartalmas kikapcsolódást kínál show more

Dél-bánsági körzet (Szerbia)

Kulturális körút a Délvidéken

0

Kulturális körút a Délvidéken 

(5 nap, 4 éjszaka)

Szállás:

3 éj Székelykevén, 1 éj Tóthfalun

Finanszírozás:

a 2019/2020-as pályázat az utazást, szállást, étkezést, belépődíjakat, a kísérőtanárok napidíját és az idegenvezető díját támogatta. Az új pályázati kiírás még nem jelent meg, ezért az elszámolható költségek köre és mértéke még nem ismert. 

Önrész:

Az új pályázati kiírás ismeretében tudjuk majd megmondani

3 fő kísérőtanár napidíja:

eddig 15.000 Ft/fő/nap volt, várhatóan nem változik

Projektvezető tiszteletdíja:

Ellenérték fejében, megbízási szerződés keretében a kijelölt pedagógussal

Szolgáltatásaink:

Ingyenes pályázatírást, programtervezést, utazásszervezést, tankerülettel, centrummal egyeztetéseket, pénzügyi és szakmai beszámolók elkészítését utazási irodánk teljes körűen végezi

Díjazásunk:

Pályázatírási, utazásszervezési munkadíjunkat a pályázatból gazdálkodjuk ki, az iskolának nincs fizetési kötelezettsége

PROGRAM LEÍRÁS


1.nap   Palics – Szabadka – Pétervárad – Újvidék

A kora délelőtti órákban megérkezünk Palicsra, ahol felfedezzük a város nevezetességeit. Először rövid sétát teszünk a Palicsi-tónál, majd megtekintjük a szecessziós fürdőépületeket. Eközben meghallgatunk egy előadást a Palicsi-tó természeti értékéről, vizének összetételéről. A tó környékén elsétálunk az Emlékkúthoz és a Zenepavilonhoz.  Ezután Szabadka felé vesszük az irányt, és meglátogatjuk a város nevezetességeit. Ismereteket gyűjtünk a szecessziós városházáról, a Raichle palotáról, a Zsinagógáról, a Népszínházról és a Ferences templomról.

Délután Péterváradra érkezünk, ahol megtekintjük az erődöt, és sétát teszünk a várban. A diákok drámajáték keretében előadják a Mátyás király és Velence közötti szövetségkötést. A napot Újvidék megismerésével zárjuk, különös gondot fordítva a magyar vonatkozású emlékekre. Az újvidéki felfedező út főbb állomásai a Magyar Színház, a Városháza, a neogótikus katolikus templom és a püspöki palota lesznek. 

2. nap   Zimony – Nándorfehárvár 

A nap első úticélja Zimony lesz, ahol felkeressük a Hunyadi emlékhelyet. Közösen megtekintjük az Országos Magyar Millenniumi Emlékművet, elénekeljük közösen a himnuszt, majd megkoszorúzzuk az emlékművet. Ezután Belgrád (Nándorfehérvár) felé vesszük az irányt. A vár a Duna-Száva torkolatánál fekszik a Bajvívó-tér mellett. A történelmi helyszínen rendhagyó történelem óra keretében közösen rekonstruáljuk a győztes csata menetét. A rendhagyó történelemóra alatt megtekintjük Jaksics-tornyot, Ruzsica és Szt. Petka-templomot, utána a Despota kapun át felmegyünk az Alsóvárból a Felsővárba, majd a Fellegvárba. Megnézzük a Győztes szobrot, a nándorfehérvári csata emlékkövét, az Óratornyot, a Sztambul-kapukat.

Vacsora előtt ellátogatunk a székelykevei tájházba, a katolikus templomba, valamint megnézzük a székely kaput. Vacsora után meghallgatunk egy előadás a bukovinai székelyek múltjáról és jelenéről.

3. nap   Szendrő – Gálya – Versec – Delibláti-homokpuszta

Reggel ellátogatunk a jó állapotban lévő Szendrői várhoz, amely a szárazföldi Európa legnagyobb alföldi vára volt a török időkben. Jó idő esetén hajózunk egyet a Duna egyik holtágánál, Gályánál, ahol igazi Kusturica filmbe illő hangulat vár ránk. Rossz idő esetén városnézés Herczeg Ferenc városában, Versecen. Délután meglátogatjuk a Delibláti- homokpusztát, Európa sivatagját. 

4. nap  Elemér – Törökbecse – Aracs – Tóthfalu

Délelőtt Kiss Ernő szülőfalujába, Elemérre utazunk. Ellátogatunk a családi kriptába, ahol megkoszorúzzuk a vértanú kriptáját, valamint egy interaktív történelemóra során felidézzük halálának és temetésének körülményeit.
Innen Törökbecse felé vesszük az irányt, ahol ellátogatunk a Hungária szoborhoz, és a településen született gróf Leiningen Westenburg Károlynak emléket állító szoborhoz is. Egy rendhagyó történelemóra keretein belül a diákok játékos formában gyűjtenek mélyebb ismereteket az Aradi vértanúkról.
Aracson megtekintjük a 12.-13. században épült aracsi pusztatemplomot, a délvidéki magyarság kulturális szimbólumát.
Nap végén közösen felfedezzük szálláshelyünk, Tóthfalu látnivalóit. 

5. nap   Mohol – Zenta – Csantavér – Topolya

Utunk innen Moholra vezet, ahol egy rövid városfelfedező túra során meghallgatjuk, milyen kapcsolat fűzi Rózsa Sándort a településhez.
Utunk lezárásaként Zentán a csata emlékművét keressük fel. A rendhagyó történelemórán a csata történéseit dolgozzuk fel interaktív feladatokon keresztül.
Délután először Csantavérre érkezünk, itt megtekintjük a Páduai Szent Antal templomot.
Topolyán megtekintjük a már csak múzeumként szolgáló tájházat meg a kovács- és bognárműhelyt. Utána az ország legnagyobb és legmagasabb katolikus templomát, a topolyai Sarlós Boldogasszony templomot látogatjuk meg, ahol eredeti Barabás Miklós festményt is láthatunk, olvashatunk a Kray gróf megrendelésére Vörösmarty Mihály által írt sírverseket is, és ezen kívül még rengeteg érdekes és értékes dologgal találkozunk bent.

Hazaérkezés az esti órákban.

Amiben segíteni tudunk:

  • Utazási irodánk teljes körűen végzi a program összeállítását, a pályázat ingyenes megírását, az utazás lebonyolítását és az utazást követő pénzügyi és szakmai beszámolók elkészítését.
  • Helyismerettel és évtizedes tapasztalattal rendelkező határon túli partnereinkkel közösen állítottuk össze a kirándulások programjait, ők segítik az utazások gördülékeny lebonyolítását. 
  • Meghirdetett útjaink igény szerint, rugalmasan változtathatóak.
  • Külhoni partnereink segítségével közreműködünk a külhoni magyar tannyelvű iskolákkal a kapcsolat kialakításában  és az együttműködés elősegítésében.
  • A  szervező pedagógusnak egyeztetett összegű projektvezetési díj, a kísérőtanároknak bruttó 15,000 Ft napidíj kerül elszámolásra.
  • A HAT-20-01 “Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” pályázaton a 2020/2021-as tanévben hetedikes osztályok indulhatnak.