Híres végvárak és mesés bányavárosok a Felvidéken - A felejthetetlen élményekért

Dévény, Pozsony, Nyitra, Trencsén, Bajmóc, Körmöcbánya, Selmecbánya, Besztercebánya, Zólyom

A kirándulazosztaly.hu csapata, mint az osztálykirándulások specialistája kézzel fogható élményeket és tartalmas kikapcsolódást kínál show more

Besztercebányai kerület (Szlovákia)

Híres végvárak és mesés bányavárosok a Felvidéken

0

Híres végvárak és mesés bányavárosok a Felvidéken

(5 nap, 4 éjszaka)

Szállás:

2-2 éj Alsóbodokon és Selmecbányán

Finanszírozás:

a 2019/20-as pályázat az utazást, szállást, étkezést, belépődíjakat, a kísérőtanárok napidíját és az idegenvezető díját támogatta. Az új pályázati kiírás még nem jelent meg, ezért az elszámolható költségek köre és mértéke még nem ismert.

Önrész:

A pályázati kiírás ismeretében tudjuk majd megmondani

3 fő kísérőtanár napidíja:

eddig 15.000 Ft/fő/nap volt, várhatóan nem változik

Projektvezető tiszteletdíja:

Ellenérték fejében, megbízási szerződés keretében a kijelölt pedagógussal

Szolgáltatásaink:

Ingyenes pályázatírást, programtervezést, utazásszervezést, tankerülettel, centrummal egyeztetéseket, pénzügyi és szakmai beszámolók elkészítését utazási irodánk teljes körűen végezi

Díjazásunk:

Pályázatírási, utazásszervezési munkadíjunkat a pályázatból gazdálkodjuk ki, az iskolának nincs fizetési kötelezettsége

PROGRAM LEÍRÁS

1. nap:     Dévény – Pozsony – Vöröskő – Zoboralja

Első állomásként a Dévényi vár romjaihoz látogatunk, megcsodáljuk a Duna és a Morva összefolyását és gyönyörködünk a pazar kilátásban. Magyarország hét millenniumi emlékműve közül itt állt az egyik, ennek helyén emlékezünk meg az államalapítás ezeréves évfordulójáról. Utána meglátogatjuk a Szabadság Kapuja emlékművet a vár alatt, ami a vasfüggöny áldozatainak állít emléket. A koszorúzás után a buszon beszélgetünk a vasfüggöny történelmi hátteréről.

A nap legfontosabb állomása Pozsony. Bejárjuk a várat, és az alatta található gótikus koronázótemplomot, a Prímás palotát és a Városházát. Kiadós sétánk során a történelmi belvárosban ellátogatunk a Kék templomhoz, mely Lechner Ödön nevéhez fűződik, és megnézzük a belvárosi barokk palotákat, középkori polgárházakat.

Következő állomásunk Vöröskő vára. Megtekintjük a gazdagon berendezett várat,  és megismerkedünk a vár legendáival. A vármúzeum interaktív formában mutatja be a Pálffy család tagjait, és korabeli mindennapjaikat.

Innen Zoboraljára, az „egyedül álló” történelmi tájegységre látogatunk. A 13 Árpád-kori falu a legészakibb, még összefüggő magyar nyelvsziget a Kárpát-medencében. Az itteni közösség elszigeteltségében megőrizte ősi kultúráját, népviseletét, hagyományait. Kodály Zoltán is több alkalommal ellátogatott ide, összesen 947 népdalt jegyzett le; közülük a legismertebbet, az “A csitári hegyek alatt” címűt közösen elénekeljük. A Zobor-hegy lábánál fekvő falvak ma is hűen őrzik néphagyományukat. A Zsérei Tájház és Falumúzeum kiállításán keresztül ismerkedünk meg  Zoboralja népviseletével, valamint a régi hagyományokon alapuló népszokásaival.

 

2. nap:     Nyitra – Beckó – Trencsén

Első úti célunk Nyitra, ahol megtekintjük az Alsóvárat, majd a Felsővárat, ahol a püspöki székesegyház található. A székesegyház főoltárát Szent István és Szent László szobrai díszítik. Itt egy rendhagyó történelem óra keretében megemlékezünk Szent István és Szent László történelmi szerepéről. A belvárosi sétánk során megismerkedünk a helyi magyar vonatkozású építészeti emlékekkel.

A folytatásban Beckó várát ejtjük útba, meghallgatjuk a vár történetét Stibor vajdáról és bolond Beckóról, az építtetéséről szóló mondával együtt.  A várban történelem előadást hallgatunk a középkori magyar végvárrendszer kialakulásáról, és az oszmán török elleni harcban betöltött szerepéről.  

Kirándulásunk következő állomása a gyönyörű Trencsén vára. A vár bejárása alatt idegenvezetőnk részletesen bemutatja a helyszín történelmi fontosságát. Sétánk során megismerjük a várkút legendáját, és felidézzük Csák Máté, Cillei Borbála és Szapolyai István ide fűződő történeteit. Gyönyörködünk a várból nyíló festői kilátásban, majd rövid sétát teszünk a belvárosban. 

 

3. nap:     Bajmóc –  Körmöcbánya

A Felvidék leglátványosabb várkastélya a romatikus stílusban épült Bajmóci várkastély. A középkori lovagi vár fontosságát jól mutatja, hogy a leghíresebb  nemesi családok birtokolták. A királyi birtokban lévő vár idővel Csák Máté kezébe került, majd visszakerült a korona alá, hogy aztán később Corvin János, 1527-ben pedig a Thurzó család tulajdonába kerüljön. A várkastély bejárata előtt áll Mátyás király híres, kb. 12,5 m kerületű hatszáz éves bajmóci hársfája. A várat 1637-ben a Pálffy család szerezte meg.  A törökök két alkalommal is ostrom alá vették a várat, de elfoglalni nem tudták.  A várat  gróf Pálffy János alakíttatta 1889-1910 között a Loire menti francia várkastélyok mintájára, a ma is látható romantikus stílusú épületre.  

Körmöcbánya
neve a történelem során egybeforrt a pénzveréssel.  A ma is működő, 690 éve Károly Róbert által alapított pénzverde volt a Magyar Királyság legjelentősebb pénzverdéje. Messze földön híres volt az itt vert aranyak (később dukátnak nevezett forintok) tisztasága, így azok a korabeli Európa közkedvelt fizetőeszközei voltak. A várnegyedben megnézzük a Pénz- és Érmemúzeumot, majd a gótikus Szent Katalin templomot, végül látogatást teszünk a pénzverdében. 

Utolsó programunk a romantikus Saskő várának megtekintése, amely egykor a Garam völgyét védte.  A Thököly szabadságharc után a várat ugyan nem építették újjá, de a könnyű kis séta pazar látvánnyal kárpótol bennünket.   

4. nap:     Selmecbánya

Utunk az egykori Magyar Királyság legnagyobb bányavárosához, Selmecbányához vezet. Az idegenvezetés keretében megismerkedünk az ezüst- és aranylelőhely legendájával, majd a Bányászati Múzeumban lemegyünk a föld alá, ahol a  a bányaművelés technikai berendezéseit nézhetjük meg. Felfedező túránk során megtekintjük az Óvárat és az Újvárat, majd a Szentháromság teret. Ellátogatunk az Evangélikus Líceumhoz, ahol Petőfi Sándor és Mikszáth Kálmán is tanult. Körutunk során Mikszáth Kálmán ide köthető írásaiból olvasunk fel részleteket. 

Délután felkeressük a gyönyörűen karbantartott Szentantal kastélyt. A kastély termeiben vezetett túra keretében láthatjuk a XVII.-XIX. századi bútorokat, melyeknek egy része eredetileg is a kastélyhoz tartozott. A termekben jelentős vadászati, erdészeti, faipari kiállítások láthatóak. A kastély mögötti nagy kiterjedésű angolparkban megkeressük a gyönyörű barokk kutat. 

Mai napunkat a Glanzenberg-re (Csillogó hegy) vezetett könnyű túrával zárjuk. A természeti szépségekben gazdag hegy belsejében komoly bányaművelés zajlott korábban.

5. nap:     Besztercebánya – Zólyom – Korpona

Elsőként Besztercebányára látogattunk, ahol a gyönyörűen felújított főtérről átsétálunk a várnegyedbe és  megnézzük a XIII. században épült gótikus Mária-templomot és a Mátyás-házat. Utóbbi épületben a besztercebányai Helytörténeti Múzeum kiállítását látogatjuk meg. 

Következő állomásunk Zólyom. A belvárosi sétánk alatt megnézzük a központban fekvő, Nagy Lajos király vadászkastélyaként épült, Zólyomi-várkastélyt. Később itt született Balassi Bálint, akinek emlékét a várkapunál elhelyezett emléktábla őrzi.  Az emléktáblánál koszorúval fejezzük ki tiszteletünket a magyar irodalom első klasszikusának emléke előtt. 

Korpona a Bocskai fejedelem által 1605 novemberében itt összehívott országgyűlésről híres. Az országgyűlés határozatai több, mint kétszáz évig, egészen 1848-ig terjedően meghatározták Magyarország közjogi alkotmányozását.  Egy kihelyezett történelem óra keretében megbeszéljük a Korponai Országgyűlés legfontosabb vívmányait. Ezt követően megnézzük a 13. században épült, erődítménnyel megerősített templomot és a barokk stílusban átépített plébániatemplomot. 

Hazaérkezés az esti órákban.

 

Amiben segíteni tudunk:

  • Utazási irodánk teljes körűen végzi a program összeállítását, a pályázat ingyenes megírását, az utazás lebonyolítását és az utazást követő pénzügyi és szakmai beszámolók elkészítését.
  • Helyismerettel és évtizedes tapasztalattal rendelkező határon túli partnereinkkel közösen állítottuk össze a kirándulások programjait, ők segítik az utazások gördülékeny lebonyolítását. 
  • Meghirdetett útjaink igény szerint, rugalmasan változtathatóak.
  • Külhoni partnereink segítségével közreműködünk a külhoni magyar tannyelvű iskolákkal a kapcsolat kialakításában  és az együttműködés elősegítésében.
  • A  szervező pedagógusnak egyeztetett összegű projektvezetési díj, a kísérőtanároknak bruttó 15,000 Ft napidíj kerül elszámolásra.
  • A HAT-19-01 “Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” pályázaton a 2019/2020-as tanévben hetedikes osztályok indulhatnak.