A magyar szokások megismerése a Délvidéken - A felejthetetlen élményekért

Kelebiai ménes, Újvidék, Pétervárad, Belgrád, Pétervárad, Zimony, Szendrői vár

A kirándulazosztaly.hu csapata, mint az osztálykirándulások specialistája kézzel fogható élményeket és tartalmas kikapcsolódást kínál Mutasson többet

Dél-bácskai körzet (Szerbia)

A magyar szokások megismerése a Délvidéken

0

A magyar szokások megismerése a Délvidéken

(5 nap, 4 éjszaka)

Szállás:

3 éj Székelykevén panzióban, 1 éj Kishegyesen

Finanszírozás:

A 2018/2019-es pályázat az utazást, szállást, étkezést, belépődíjakat, a kísérőtanárok napidíját és az idegenvezető díját támogatta. Az új pályázati kiírás még nem jelent meg, ezért az elszámolható költségek köre és mértéke még nem ismert. 

Önrész:

A pályázati kiírás ismeretében tudjuk majd megmondani

3 fő kísérőtanár napidíja:

eddig 15.000 Ft/fő/nap volt, várhatóan nem változik

Projektvezető tiszteletdíja:

Ellenérték fejében, megbízási szerződés keretében a kijelölt pedagógussal

Szolgáltatásaink:

Ingyenes pályázatírást, programtervezést, utazásszervezést, tankerülettel, centrummal egyeztetéseket, pénzügyi és szakmai beszámolók elkészítését utazási irodánk teljes körűen végezi

Díjazásunk:

Pályázatírási, utazásszervezési munkadíjunkat a pályázatból gazdálkodjuk ki, az iskolának nincs fizetési kötelezettsége

PROGRAM LEÍRÁS


1. nap   Kelebia – Pétervárad – Újvidék

Kora reggeli indulást követően látogatás a kelebiai ménesnél, majd városnézés Újvidéken. A városháza, neogótikus katolikus templom, görögkeleti székesegyház és a püspöki palota megtekintése. Rövid megálló a Péterváradi erődnél, helyi idegenvezetővel séta a várban, az óratoronynál, majd a kazamaták felkeresése. Rövid megemlékezés Mátyás király szerződéskötéséről Velencével.   A Duna túlpartján lévő Újvidék megismerésével folytatjuk utunkat. Újvidéken  a Magyar Színházat, a városházát, a neogótikus katolikus templomot, görögkeleti székesegyházat és a püspöki palotát keressük fel.


2. nap   Zimony – Nándorfehérvár – Szendrő

Látogatás Szerbia fővárosába, Belgrádba, az egykori Nándorfehérvárba. A buszos városnézés során érintjük a főváros főbb látnivalóit, megállunk a Szent Száva-templomnál, majd felkeressük Zimonyban a  Hunyadi emlékhelyet és az Országos Magyar Millenniumi Emlékművet. Az egykori Zimonyi vár helyén, ma Belgrád egyik hangulatos kerülete található.  Ezután gyalogos városnézés keretében bejárjuk a Duna-Száva torkolatánál található Nándorfehérvári vár megmaradt részeit. 
Látogatás a jó állapotban lévő Szendrői várnál, amelyik Európa egyik legnagyobb vízi erőssége volt. Hazatérve a szállásunkra  Székelykevén megtekintjük a római katolikus templomot (ahol a legdélibb Szent István ábrázolás található). Vacsora előtt előadást hallgatunk a bukovinai székelyek kultúrájáról, múltjáról, jelenéről.  


3. nap  Gálya – Versec – Delibláti-homokpuszta

Jó idő esetén, a Kusturica filmekből ismert helyszíneken hajózás a Duna egyik holtágában Gályánál. Rossz idő esetén városnézés Herczeg Ferenc városában, Versecen.  Versec sokáig az erdélyi fejedelemség végváraként szolgáló erőd volt, korábban Érsomlyó várának hívták. A központi magját alkotó lakótorony jelenleg is teljes magasságában áll. Délután látogatás a Delibláti-homokpusztában, amit Európa sivatagjának is hívnak. Megismerkedünk a különleges természeti képződmény kialakulásának történetével és a futóhomok elleni évszázados küzdelem eredményeivel.  

4. nap   Nagyerzsébetlak – Zenta – Törökfalu – Bácsfeketehegy – Kishegyes

A Császár-tó, Nagyerzsébetlak határában Délvidék egyik legszebb természetvédelmi területe. Növényzete több száz madárfajnak ad otthont. Az igazi látványosságot, az etnoházat egy egyórás hajózás teszi még inkább felejthetetlenné. Zentán a Tisza-part, illetve a csata emlékművének megtekintése után látogatás a városházán, a tavaly megnyílt emlékkilátóban, ahol megelevenedik előttünk a híres zentai győzelem.
Törökfalun látogatás a Mátyás tanyán, amelyik tavalyi megkapta az Év Határon Túli Tanyája kitüntetést. Utána Bácsfeketehegyen látogatás a Török méhészetben, ahol megismerkedünk a méhek és a méhészek világával és természetesen finom mézeket is kóstolunk. Szállás két faluval odébb Kishegyesen, a Kátai tanyán.

5. nap   Topolya – Nosza – Szabadka
Reggeli után a szomszéd városba, Topolyára megyünk. Ott megtekintjük a már csak múzeumként szolgáló tájházat meg a kovács- és bognárműhelyt. Utána az ország legnagyobb és legmagasabb katolikus templomát, a topolyai Sarlós Boldogasszony templomot látogatjuk meg, ahol eredeti Barabás Miklós festményt is láthatunk, olvashatunk a Kray gróf megrendelésére Vörösmarty Mihály által írt sírverseket is, és ezen kívül még rengeteg érdekes és értékes dologgal találkozunk bent. Topolya után Noszára megyünk a Róka-tanyára, a Ludasi-tó partjára. Ott már kemencében sült rókalepénnyel várják az éhes csapatot. Izgalmas ismerkedés vár ránk a Ludasi-tó kiemelt természetvédelmi terület világával.
Rövid séta Szabadkán, a Raichle palota, a Korzó és a szecessziós városháza megtekintése.

Hazaérkezés az esti órákban.

 

Amiben segíteni tudunk:

  • Utazási irodánk teljes körűen végzi a program összeállítását, a pályázat ingyenes megírását, az utazás lebonyolítását és az utazást követő pénzügyi és szakmai beszámolók elkészítését.
  • Helyismerettel és évtizedes tapasztalattal rendelkező határon túli partnereinkkel közösen állítottuk össze a kirándulások programjait, ők segítik az utazások gördülékeny lebonyolítását. 
  • Meghirdetett útjaink igény szerint, rugalmasan változtathatóak.
  • Külhoni partnereink segítségével közreműködünk a külhoni magyar tannyelvű iskolákkal a kapcsolat kialakításában  és az együttműködés elősegítésében.
  • A  szervező pedagógusnak egyeztetett összegű projektvezetési díj, a kísérőtanároknak bruttó 15,000 Ft napidíj kerül elszámolásra.
  • A HAT-20-01 “Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” pályázaton a 2020/2021-as tanévben hetedikes osztályok indulhatnak.