A Hunyadiak nyomában a Délvidéken - A felejthetetlen élményekért

Szabadka, Pétervárad, Újvidék, Zimony, Belgrád, Szendrő, Galambóc, Temesvár, Arad

A kirándulazosztaly.hu csapata, mint az osztálykirándulások specialistája kézzel fogható élményeket és tartalmas kikapcsolódást kínál show more

Észak-bácskai körzet (Szerbia)

A Hunyadiak nyomában a Délvidéken

0

A Hunyadiak nyomában Délvidéken

(5 nap, 4 éjszaka)

Szállás:

3 éj Székelykevén, 1 éj Herkulesfürdőn

Finanszírozás:

A 2019/2020-as pályázat az utazást, szállást, étkezést, belépődíjakat, a kísérőtanárok napidíját és az idegenvezető díját támogatta. Az új pályázati kiírás még nem jelent meg, ezért az elszámolható költségek köre és mértéke még nem ismert. 

Önrész:

A pályázati kiírás ismeretében tudjuk majd megmondani

3 fő kísérőtanár napidíja:

eddig 15.000 Ft/fő/nap volt, várhatóan nem változik

Projektvezető tiszteletdíja:

Ellenérték fejében, megbízási szerződés keretében a kijelölt pedagógussal

Szolgáltatásaink:

Ingyenes pályázatírást, programtervezést, utazásszervezést, tankerülettel, centrummal egyeztetéseket, pénzügyi és szakmai beszámolók elkészítését utazási irodánk teljes körűen végezi

Díjazásunk:

Pályázatírási, utazásszervezési munkadíjunkat a pályázatból gazdálkodjuk ki, az iskolának nincs fizetési kötelezettsége


PROGRAM LEÍRÁS

1. nap   Kelebia – Szabadka – Pétervárad – Újvidék 

Kora reggeli indulást követően rövid látogatást teszünk a kelebiai ménesnél, majd városnézésre megyünk Szabadkára. Szabadkán, a Vajdaság 2. legnagyobb városában, a Hunyadiak volt birtokán,  megtekintjük a Szent Teréz Székesegyházat, a Szabadkai Népszínházat, a Zsinagógát, valamint a Zsolnay-kutakat. A paloták közül a Raichle palota az egyik legimpozánsabb. A Városháza Szabadka és a délvidéki szecesszió szimbóluma, Zsolnay kerámiás díszes balkonjai és ablakai elkápráztatják a látogatót. Délután Péterváradra érkezünk, ahol helyi idegenvezetővel megtekintjük a Európa második legnagyobb erődjét, a híres óratornyot és a kazamatákat. A diákok drámajáték keretében előadják Mátyás király szövetségkötését Velencével a török ellen. A napot Újvidék megismerésével zárjuk, különös gondot fordítva a magyar vonatkozású emlékekre. Az újvidéki felfedező út főbb állomásai a Magyar Színház, a városháza, a neogótikus katolikus templom, görögkeleti székesegyház és a püspöki palota lesznek.

2. nap   Zimony – Belgrád (Nándorfehérvár) 

Mai napon ellátogatunk Szerbia fővárosába, Belgrádba (Nándorfehérvárra), ahol a buszos városnézés során érintjük a főváros főbb látnivalóit, kiszállunk a Szent Száva-templomnál, a világ legnagyobb ortodox templománál, majd rövid kitérőt teszünk Zimonyba, ahol felkeressük a Hunyadi emlékhelyet és az Országos Magyar Millenniumi Emlékművet. A Zimonyi várban kihelyezett történelem óra keretében emlékezünk a Hunyadiakra. Zimony ma Belgrád északi városrésze, különleges mediterrán hangulattal. Ezután gyalogos városnézés következik, a nap csúcspontja a Nándorfehérvári vár bejárása a Duna-Száva torkolatánál.  Sétánkat a Bajvívó téren, oszmán-törökül a Kale Megdánin folytatjuk, amely korábban védelmi övezetként szolgált az erődítményrendszerben. 

3. nap   Szendrő – Versec – Delibláti-homokpuszta   

Látogatás a jó állapotban lévő Szendrői várban, amely a szárazföldi Európa legnagyobb vára volt a török elleni harc idején. A hatalmas kiterjedésű, még romjaiban is impozáns várat Brankovics György építtette Zsigmond király parancsára a 15. században. A várban tanult hadapródként Hunyadi János, majd a II. Rigómezei csata után a híres törökverő hosszú hónapokig itt raboskodott és csak jelentős váltságdíjért cserébe nyerte el szabadságát.   

Kirándulásunkat Versec felé folytatjuk. Versec az oszmán-török hódoltság idején többször is az erdélyi fejedelmek kezére került, korábban Érsomlyó várának hívták. A központi magját alkotó lakótorony jelenleg is teljes magasságában áll. A várat 1343-ban említik először királyi várként, majd Perényi Miklós szörényi báné lett, később Hunyadi János szerezte meg. A kirándulás következő állomása a Schulek Frigyes tervezte Szent Gellért templom, amelyet a térítő Gellért püspök tiszteletére emeltek. 
Innen a Delibláti-homokpusztához utazunk, amit Európa Szaharájának is neveznek, mivel az öreg kontinens legnagyobb homoksivatagaként volt ismert és a Pannon-tenger visszahúzódása után alakult ki. A mára természetvédelmi területté nyilvánított homokpuszta tervszerű erdősítése Mária Terézia alatt, pontosan kétszáz évvel ezelőtt kezdődött. Az elsivatagosodás jelenségét kihelyezett földrajzóra keretében beszéljük meg.  Este kulturális előadást hallgatunk a bukovinai székelyek hagyományairól, történelméről. 

4. nap   Viminacium – Galambóc vára –  Kazán-szorosok – Vaskapu-szoros és Vaskapu I.  Vízierőmű 

Viminacium a térség legnagyobb római városa és katonai tábora volt az ötödik században. A szerb Kostolác város közelében található hatalmas kiterjedésű romvárosnál a diákok rendhagyó történelem órán beszélik át a romai korról tanultakat.  A Duna mellett haladunk tovább Galambóc várához az egyik legjobb állapotban fennmaradt európai középkori erődítményhez. A várat egy szerb kapitány eladta a töröknek, amit Zsigmond király többszöri próbálkozással sem tudott visszafoglalni.  A felújított vár tornyai fenségesen néznek a Dunára. A folyó partján haladva Donji Milanovacon keresztül a Kis-, és Nagy Kazán-szoros csodálatos tájában gyönyörködhetnek a diákok. A Vaskaput egy feledhetetlen csónak kirándulás keretében fedezi fel a csoport. Az Orsováról induló hajókirándulás során megismerjük a festői szépségű Kazán-szorosok nevének okot adó természeti jelenséget is. 

5. nap   Herkulesfürdő – Bigéri-vízesés – Temesvár – Arad

Utolsó napunkon Herkulesfürdőt, a Monarchia kedvenc üdülőhelyét és fürdővárosát látogatjuk meg. Az itt található víz gyógyító erejét már a rómaiak is ismerték.
Innen a világ 10 legszebb vízesései között számon tartott Bigéri-vízeséshez látogatunk el. Megnézzük a mohával benőtt sziklákról hulló különleges vízesést, majd folytatjuk utunkat hazafelé.  Legközelebb Temesváron állunk meg, amelyet kulturális és különösen az építészeti gazdagsága miatt “Kis Bécsnek” is neveznek. A Lloyd sor két viszonylag hosszú sétányból áll, közöttük parkosított résszel. A nyugati sétány hajdanán a polgári családok korzója volt, elegáns éttermekkel és üzletekkel. Mindkét sétányt az osztrák-magyar kiegyezés után felhúzott impozáns bérházak és épülettömbök szegélyezték. Ilyen épület a Lloyd palota, amely egy 1912-ben épült háromemeletes ház. Temesvár belvárosában megnézzük a 18. században épült barokk palotát, amely eredetileg a Bányászati Hivatal székházaként épült, majd vármegyeházaként működött, ma pedig a Szépművészeti Múzeumnak ad otthont. Utolsó állomásként Aradon tematikus órán emlékeznek meg a diákok az 1848-as szabadságharcról és a 13 Aradi Vértanúról

 

Amiben segíteni tudunk:

  • Utazási irodánk teljes körűen végzi a program összeállítását, a pályázat ingyenes megírását, az utazás lebonyolítását és az utazást követő pénzügyi és szakmai beszámolók elkészítését.
  • Helyismerettel és évtizedes tapasztalattal rendelkező határon túli partnereinkkel közösen állítottuk össze a kirándulások programjait, ők segítik az utazások gördülékeny lebonyolítását. 
  • Meghirdetett útjaink igény szerint, rugalmasan változtathatóak.
  • Külhoni partnereink segítségével közreműködünk a külhoni magyar tannyelvű iskolákkal a kapcsolat kialakításában  és az együttműködés elősegítésében.
  • A  szervező pedagógusnak egyeztetett összegű projektvezetési díj, a kísérőtanároknak bruttó 15,000 Ft napidíj kerül elszámolásra.
  • A HAT-20-01 “Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” pályázaton a 2020/2021-es tanévben hetedikes osztályok indulhatnak.