3 D-s szemüveg, nem csak moziban

3 D-s szemüveg, nem csak moziban

Ma már a mozikban nem újdonság, ha a film 3 D technológiával készül, és a mozinézők részére speciális szemüveget adnak, ami lehetővé teszi a filmbéli jelenetek térbeni átélését.

A technológiát a fejlesztések révén már a turizmus és az oktatás is tudja alkalmazni. A Terror Háza mutatta 2016-ban azt a ’56-os szabadságharc emlékére készült kiállítást, ahol egy speciális VR (Virtual Reality) filmmel (360 fokos látószögű kamerával felvett jelenetek) lehet részese a történelemnek a látogató, és egy szerkezet (szemüveg és telefon) segítségével egyenesen a forradalmi események középpontjában találhatja magát. Eredeti archív filmek és fotók felhasználásával készült el a film, melyet a szemüveg segítségével láthat a diák vagy turista, akár az utcán – a történelmi helyszíneken – sétálva. A technológia lehetővé teszi, hogy a jelenben megelevenedjen a térben a szemünk előtt a múlt eseménye, például egy tank megy el közvetlenül mellettünk.

Magyarországon Budapest után elsőként immár Miskolc is tagja az európai legjobb turisztikai desztinációkat összefogó European Best Destinations közösségnek. www.europeanbestdestinations.com

A Miskolci Tourinform iroda munkatársai a környék lehetséges programjait egy TELEPORTÁLÁS során is be tudják mutatni az érdeklődő vendégeknek 3-D-s panoráma felvételek segítségével. A vendég az irodai kávézóban ülve bejárja a Barlangfürdőt, a Diósgyőri várat, Lillafüredet és Miskolc látnivalóit. Két éven belül nemcsak térbeli, hanem időbeli „teleportálásra” is invitálni szeretnék az érdeklődőket, hogy így megidézzék az egyes miskolci látnivalók múltját. A technológia a játékok és az oktatás területén is sikert aratott. Már elérhető az óvodás és alsó tagozatos célcsoportot megszólító www.minimiskolc.hu turisztikai portál, ahol korosztály-specifikusan ismerjető meg Miskolc gyerekeknek szóló turisztikai kínálata. A miskolci kocsonya legendájából ismert béka kalauzolja el a gyerekeket a miskolci és környékbeli mesék és legendák világába. A weboldalt 3D-s panorámaképekkel és foglalkoztató feladatokkal teszik teljessé a fejlesztők, amelyhez egy hamarosan induló játék is kapcsolódni fog.

A Miskolcra érkező családok, valamint az osztálykirándulást tervező iskolások Miskolc Pass turizmus kártya szolgáltatások között (kedvezmények utazás…) a gyerekkártyára épülő termékcsomagot 2017 tavaszára érhetik el.